Annons:
JÄMSTÄLLDHET
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Lena Ag chef för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har utsett Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till kvinna, till generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten som startar vid årsskiftet. Ansvariga ministern Åsa Regnér sade att den viktigaste uppgiften är att ”nå resultat”, och hänvisade till vittnesmålen under hashtaggen #metoo.
Lena Ag, tillträdande generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.Bild:Ester Sorri

Rörelsen #metoo har skakat om Sverige i flera veckor, sade jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, på presskonferensen där hon presenterade den blivande Jämställdhetsmyndighetens första chef.

– Flickor, kvinnor, men också många män och pojkar efterfrågar resultat. Vi måste kunna visa att vi är på rätt väg. Den största uppgiften för myndigheten är att se till att vi når resultat.

Syftet med Jämställdhetsmyndigheten är att det mångfacetterade området jämställdhet ska få en samlande punkt och en långsiktig strategi.

– Vi måste gå från projektform till långsiktighet, och då blir den här myndigheten oerhört viktig, sade Åsa Regnér. Vi har ju inte haft någon sådan mekanism tidigare, vilket i sig är en konstighet.

Myndigheten ska arbeta med analys, stöd och samordning, men inte ha operativa funktioner.

Den blivande generaldirektören Lena Ag har arbetat med jämställdhetsfrågor i många år och är i dag generalsekreterare i organisationen Kvinna till kvinna. Hon har också haft flera poster inom Regeringskansliet och bland annat arbetat med frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har även lång erfarenhet av internationellt arbete.

– Jag är mycket glad och hedrad, och väldigt taggad, sade Lena Ag på presskonferensen. Det blir något av en pionjärinsats att bygga upp Jämställdhetsmyndigheten. Min ambition är att bidra till regeringens kraftsamling.

Hon påpekade att jämställdhet inte bara är en fråga för kvinnor.

– Det handlar om ökad livskvalitet för alla. Män söker till exempel sjukvård för sent för prostatacancer. Det här är frågor som genomsyrar alla områden.

Bli den första att tycka till!