Många känner obehag att gå till jobbet

ARBETSMILJÖ2016-09-21

Var femte yrkesarbetande känner flera gånger i månaden psykiska obehag inför att gå till jobbet. Samtidigt har allt färre varit utan sjukdagar senaste året, enligt Företagshälsornas senaste jobbhälsobarometer.

Allt färre personer var helårsfriska utan någon sjukdag 2016. I den yngsta åldersgruppen i åldern 20-31 år har andelen helårsfriska sjunkit från var tredje år 2007 till var femte år 2016. Trenden är att andelen helårsfriska minskar i alla åldersgrupper på arbetsmarknaden, enligt Företagshälsornas barometer. Friskast är gruppen män över 55 år, där nästan varannan varit utan sjukfrånvaro senaste året. Skillnaderna är små mellan privat och statlig sektor.

Att nästan 20 procent uppger att de minst några gånger i månaden känner psykiska obehag inför att gå till jobbet motsvarar enligt Företagshälsorna cirka 900 000 personer på hela arbetsmarknaden. Det finns ett tydligt samband mellan att känna psykiskt obehag att gå till jobbet och att vara sjukfrånvarande. Bara fyra procent av dem som varit helårsfriska har känt psykiskt obehag av att gå till jobbet flera gånger varje vecka. Bland dem som varit frånvarande mer än 90 dagar är känner var tredje psykiskt obehag av att gå till jobbet. Störst risk för att känna psykiskt obehag av att gå till jobbet är det inom offentlig förvaltning, skola, vård och omsorg.

Det är betydligt vanligare att de som känner psykiskt obehag av att gå till jobbet inte tycker att de har möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter eller har brister i arbetsmiljön. De trivs också i mindre utsträckning med sina arbetskamrater och har ingen bra balans mellan arbete och fritid.

Företagshälsornas jobbhälsobarometer bygger på ett representativt urval av personer i åldern 20-65 år som arbetar minst halvtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA