Anställda vid olika vägmålarföretag har slagit larm om mutkultur inom Trafikverket. Golfutrustning och surfplattor är en del av det som anställda inom myndigheten ska ha tagit emot.
Bild: Getty Images
Anställda vid olika vägmålarföretag har slagit larm om mutkultur inom Trafikverket. Golfutrustning och surfplattor är en del av det som anställda inom myndigheten ska ha tagit emot.

Misstänkta mutbrott på Trafikverket

TRAFIKVERKET2017-11-13

Surfplattor, golfutrustning, nycklar till fjällstugor och kuvert med tiotusentals kronor för ett kontrakt. Tjänstemän på Trafikverket ska i flera fall tagit emot mutor från olika vägmålarföretag, enligt TV4s Kalla Fakta.

Redan för ett och ett halvt år sedan slog anställda vid vägmålarföretag larm till Trafikverket om mutkulturen inom myndigheten, men ingenting hände. Nu berättar flera av dem i TV4s Kalla Fakta hur de lämnat över dyra gåvor till projektledare och kontraktsbeställare inom Trafikverket.

En vägmålare berättar i programmet att han satt i en bil med en beställare från Trafikverket när chefen ringde upp och bad honom åka till en Teliabutik och köpa tre surfplattor. Myndighetstjänstemannen tog direkt två av dem.

En annan vägmålare berättar hur hans chef bad honom lämna över ett kuvert med 50 000 kronor till en tjänsteman vid Trafikverket.

För att inte väcka misstankar upprättades bluffakturor.

”Det räcker med att du förlänger en väg så har du fått tillbaka pengarna. Vi säger att vägen den ska det vara 32 000 meter kant på. Då kan du skriva 42 000, det är ingen som kan kolla det”, säger vägmålaren Göran Eriksson till Kalla Fakta.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon anser i dag att myndigheten borde ha utrett mutanklagelserna ordentligt när vägmålare började slå larm för 1,5 år sedan.

”Det borde man ha gjort om man hade så tydliga grunder för detta”, säger hon i programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA