Annons:
Anställda vid olika vägmålarföretag har slagit larm om mutkultur inom Trafikverket. Golfutrustning och surfplattor är en del av det som anställda inom myndigheten ska ha tagit emot.Bild:Getty Images
Trafikverket
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Misstänkta mutbrott på Trafikverket

Surfplattor, golfutrustning, nycklar till fjällstugor och kuvert med tiotusentals kronor för ett kontrakt. Tjänstemän på Trafikverket ska i flera fall tagit emot mutor från olika vägmålarföretag, enligt TV4s Kalla Fakta.

Redan för ett och ett halvt år sedan slog anställda vid vägmålarföretag larm till Trafikverket om mutkulturen inom myndigheten, men ingenting hände. Nu berättar flera av dem i TV4s Kalla Fakta hur de lämnat över dyra gåvor till projektledare och kontraktsbeställare inom Trafikverket.

En vägmålare berättar i programmet att han satt i en bil med en beställare från Trafikverket när chefen ringde upp och bad honom åka till en Teliabutik och köpa tre surfplattor. Myndighetstjänstemannen tog direkt två av dem.

En annan vägmålare berättar hur hans chef bad honom lämna över ett kuvert med 50 000 kronor till en tjänsteman vid Trafikverket.

För att inte väcka misstankar upprättades bluffakturor.

"Det räcker med att du förlänger en väg så har du fått tillbaka pengarna. Vi säger att vägen den ska det vara 32 000 meter kant på. Då kan du skriva 42 000, det är ingen som kan kolla det", säger vägmålaren Göran Eriksson till Kalla Fakta.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon anser i dag att myndigheten borde ha utrett mutanklagelserna ordentligt när vägmålare började slå larm för 1,5 år sedan.

"Det borde man ha gjort om man hade så tydliga grunder för detta", säger hon i programmet.

Bli den första att tycka till!