Myndigheters sparande minskar

EKONOMI2015-01-29

Anslagssparandet bland de statliga myndigheterna minskade under 2014, samtidigt som andelen som tvingas utnyttja anslagskrediter ökade. Det framgår av Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer.

Av årets första konjunkturbarometer framgår att nästan hälften av Arbetsgivarverkets medlemmar utnyttjade sin anslagskredit under år 2014. Under 2013 var motsvarande andel 30 procent. Anslagssparandet minskade också under förra året.

Under år 2014 utnyttjade 48 procent av medlemmarna sin anslagskredit. Enligt prognosen kommer andelen att öka ytterligare något under år 2015.

Enligt konjunkturbarometern var det 42 procent av Arbetsgivarverkets medlemmar som upplevde en brist på lämpliga sökanden vid rekryteringar under hösten. Det var en svag ökning från 37 procent under våren. Det är framför allt inom IT-området det var brist på lämpliga sökanden, där 53 procent ansåg att det fanns en brist. De flesta myndigheter anser dock att en bristen totalt sett endast påverkat verksamheten i liten omfattning eller inte alls.

17 procent av myndigheterna i barometern uppger att de haft svårigheter att behålla personal. Det gäller främst inom juridiskt och allmänt utredningsarbete. En minskande andel, fyra av tio, förväntar sig övertalighet under det kommande året. Andelen som sagt upp personal har däremot fortsatt att ökat, men från en relativt låg nivå. Under det senaste halvåret har uppsägningarna främst berört personal på handläggar- och expertnivå inom arbetsområdet FoU, utbildning och forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA