Annons:
Skolforskningsinstitutet
Nyhet
AVPeter Nordebo1 kommentarer

Myndighetschef avgår i protest

Skolforskningsinstitutets chef Lena Adamsson avgår från sitt uppdrag i protest mot bristande stöd från regeringen. Hon anser att institutet får alldeles för låga anslag för att stödja forskningen.
Skolforskningsinstitutets chef Lena Adamsson avgår.Bild:Magnus Hartman

Skolforskningsinstitutet inrättades 2015 i syfte att arbeta för att undervisningen i skolan och förskolan bedrivs på vetenskaplig grund. Lena Adamsson har varit direktör för myndigheten sedan starten. Den sista januari lämnar hon sitt uppdrag i protest mot att regeringen inte satsar mer pengar till den forskning som myndigheten ska dela ut pengar till:

”Det som är mest tydligt är den uteblivna tilldelningen av pengar för praktiknära skolforskning. Det har ju gått flera budgetpropositioner nu och jag har ju inte sett någon utveckling framåt. När jag nu inte ser att det blev något större stöd kände jag det är dags att lämna det här ifrån mig till någon annan”, säger Lena Adamsson till Ekot.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, säger i ett pressmeddelande att Lena Adamson har gjort ett gott arbete med att bygga upp Skolforskningsinstitutet och därigenom bidragit till att stärka skolans forskningsanknytning:

”Under hösten har hon kunnat presentera myndighetens första stora forskningsöversikter som kommer ge lärare och rektorer stort stöd i sitt uppdrag med att bedriva undervisning på vetenskaplig grund. Jag hade gärna sett att Lena fullföljt sitt förordnande, men respekterar hennes beslut och vill tacka för hennes insats för staten och svensk skola.”

Ja, det gäller att åter skapa områden för sektor forskning. I detta fallet demonteras att mycket ta om skolan bara har varit kortsiktig propaganda utan direkt vilja. Detsamma gäller arbetet med att revidera läroplanen för skolan och förskolan som görs utan tillräcklig "vetenskaplig grund" utan baseras mest på mera kortsiktigt tyckande bland vissa politiker.