Myndighetsdatorer öppna för intrång

IT2017-10-12

Flera företag och statliga myndigheters it-system har varit helt öppna för internetanvändare att ta sig in i. Det har varit en bieffekt av den så kallade datahärvan, som nu är föremål för rättegång, uppger SVT.

Åtta personer står åtalade i den pågående rättegången. Åtalet innehåller 60 åtalspunkter i en mångmiljonhärva med grova dataintrång och bedrägerier, uppger SVT. En 38-årig man utpekas som huvudman. När ligan hackade servrar i syfte att begå de brott de nu är åtalade för lade de upp en rad ”tunnlar” och “nycklar” till hackade konton helt öppet på webben. Det gav vem som helst tillgång till datorer och servrar hos myndigheter och företag. Enligt SVT har det i flera fall varit myndigheter som hanterar kritisk infrastruktur och känslig information.

”Om jag nu råkar snubbla över att den här serverparken finns på internet, och att den har tillgång till andra företag och myndigheter runtom, så kan jag ju in princip använda det och hämta den information jag vill”, säger Leif Gyllenberg vid IT-säkerhetsföretaget SecureLink till SVT.

Genom de länkar som lagts ut på webben har andra användare kunnat ”logga in” som någon annan som haft ett legitimt användarkonto på en hackad server.

”De misstänkta gärningsmännen har ju inte brytt sig ett dugg om att skydda sig själva. De har bara fokuserat på att hämta information från andra och lägga upp det på sina servrar. I och med att de inte skyddar sig själva blir den här informationen tillgänglig för alla”, säger Leif Gyllenberg till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA