Bild: Janetta Nyberg

När rollen som chefens gullegris blir obekväm

PÅ JOBBET: BERÖM2013-12-17

Hur hanterar du att chefen utsett dig till sin gunstling? Publikt tipsar om hur du kan slippa generande lovsånger och oönskade förtroenden.

Det har blivit dags för avstämningsmöte och chefen öser lovord över dig inför gruppen. »Anna har skött det här projektet med bravur. Ni andra borde lära er av henne!« Du märker kollegernas blickar och känner dig obekväm. Rollen som ständig favorit kan verka angenäm, men kan bli problematisk för den som hamnar i den. Men hur hanterar man situationen?

Mattias Lundberg, psykolog och författare till boken 12 typer av arbetsgrupper – och vad de säger till psykologen, menar att det bästa sättet är att ta upp problemet. Prata med chefen efter mötet och säg som det är.

– Förklara att du uppskattar beröm, men känner dig obekväm när bara du får positiv feedback, säger Mattias Lundberg.

Han menar att svenskar är konflikt­rädda, men att oron inför ett sådant här samtal ofta är obefogad.

– Vi målar upp scenarion över hur vi tror att andra ska reagera, men det stämmer sällan med hur det faktiskt blir, säger han.

Mattias Lundberg menar att chefen ofta upplever uppriktigheten som något positivt. Samtalet blir förtroendebyggande och ger chefen möjlighet att förbättra relationen till sina anställda.

– När en chef favoriserar medarbetare sker det ofta ogenomtänkt. Cheferna vet inte hur de uppfattas. Med den nya informationen kan de välja hur de vill vara som ledare.

Ett annat sätt att hantera problemet är att använda en så kallad dold strategi. En sådan passar medarbetare som inte vågar eller vill ta upp frågan öga mot öga.

– När chefen på ett möte börjar prata om person, bryter man in och ser till att fördela gracerna. I stället för att du får allt beröm, så berättar du vad kollegerna gjort.

Enligt Mattias Lundberg hjälper man då chefen att förstå den delade arbetsinsatsen.

– Metoden gör att du kommer ur situationen och det känns bättre för stunden. Men det är inte säkert att det ger långsiktig förändring, säger han.

Samuel West är forskare inom organisationspsykologi och kreativitet vid Lunds universitet. Han tycker att en chef som skaffar favoriter är en väldigt dålig ledare.

– Risken är att medarbetarna snart kommer att irritera sig på Anna och sätta käppar i hjulen för henne.

Han förordar också ett direkt snack, men rekommenderar att man tänker efter innan: vad beror chefens beteende på?

– Kanske är det så att chefen tror att man på detta sätt kan motivera andra. I så fall kan man tala om att det inte fungerar.

Ett annat sätt att hantera situationen är, enligt Samuel West, att använda chefens eget vapen: beröm.

– Säg »du gör det så bra och borde ge beröm till fler!« Det kan fungera, säger han.

En annan klurig chefstyp är den som ger oombedda förtroenden. Det kan handla om att chefen börjar berätta om kollegers svagheter eller lätta sitt hjärta om sin egen skilsmässa.

– I en sådan här situation är det viktigt att inte engagera sig. Man kan utgöra ett slags stöd, men ska inte komma med råd, säger Samuel West.

Han konstaterar krasst att med­arbetare sällan har betalt för chefshandledning och att man som med­arbetare riskerar att förlora på att enga­gera sig i chefens problem med kollegerna.

– Det är chefen som ska ta tag i sådana saker. Om beteendet fortsätter kan det vara läge att säga till. Utgå då från dig själv, säg att det försvårar din jobbsituation att få dessa förtroenden.

Om det förtroliga samtalet äger rum på personalfesten är det enklast att fly från situationen. När alkohol är inblandat blir det sällan några konstruktiva samtal.

– Skvallrar chefen om kollegerna, lös det för stunden med ursäkter som »oj, nu ringde telefonen« eller »nu måste jag gå på toaletten«. Ett annat sätt är att helt byta samtalsämne, säger Mattias Lundberg.

6 tips för att ta dig ur situationen

  • Fundera på vad chefen vill uppnå med att särbehandla dig som gullemedarbetare.
  • Ta ett snack i enrum med chefen. Förklara att du uppskattar beröm, men känner dig obekväm med att ständigt bli utvald.
  • När chefens beteende upprepas inför arbetsgruppen, bryt in och berätta om kollegernas insatser. Fördela gracerna. På så sätt kanske polletten faller ned hos din chef.
  • Ingen feedback är så stark som den som kommer från tredje person. Var frikostig med att berömma dina kolleger inför chefer, det brukar spridas.
  • Beröm chefen. Uppmuntra beteendet och säg att han eller hon borde berömma fler påjobbet.
  • Om inget annat fungerar: ta upp saken på ett gruppmöte. Utgå ifrån dig själv och berätta hur du upplever situationen. Det finns dock en risk för att chefen känner sig påhoppad, vilket kan försvåra situationen.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA