Annons:
EU
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Närmare lösning om utstationering

Den väst-östliga konflikten i EU om förslaget till nytt utstationeringsdirektiv kan komma att lösas på EUs toppmöte i oktober. De tidigare kritikerna Tjeckien och Slovakien har uttalat sig positivt, rapporterar Financial Times.

EU-kommissionens förslag om starkare skydd för dem som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land presenterades i mars förra året. Förslaget innebär bland annat, enligt den svenska regeringens tolkning, att utstationerad personal ska få samma ersättning för sitt arbete som inhemsk arbetskraft. För närvarande krävs endast minimilön enligt kollektivavtal, vilket har lett till lönedumpning.

Förändringarna välkomnades av Sverige och andra länder i den västliga delen av EU, men många stater i Öst- och Centraleuropa avfärdade förslaget och kallade det dold protektionism.

När Frankrikes president Emmanuel Macron diskuterade frågan med ledarna för Österrike, Slovakien och Tjeckien vid ett möte i Wien på onsdagen tycktes dock motståndet vara uppluckrat, skriver Financial Times. Slovakiens premiärminister Robert Fico sade att en överenskommelse på toppmötet i oktober är realistisk, och Tjeckiens Bohuslav Sobotka deklarerade att landet är berett att medverka till en lösning.

Emmanuel Macron har betecknat de nuvarande reglerna för utstationering som ett hot mot den europeiska andan och ett bränsle för populism.

Enligt Österrikes kansler Christian Kern kom de fyra länderna också överens om att den maximala tidsperioden för utstationering bör vara kortare än de 24 månader som kommissionen förslagit, rapporterar Financial Times.

Bli den första att tycka till!