Nej till extern granskning av Polisen

JUSTITIEKANSLERN2015-11-12

Förslaget att inrätta en särskild myndighet för tillsyn över Polisen, Säpo och Kriminalvården demonstrerar en misstro mot myndigheternas förmåga och vilja att följa reglerna. Det anser Justitiekanslern, JK.

JK Anna Skarhed är generellt kritisk mot de senaste årens tillskott av myndigheter som ska granska andra myndigheter. Hon avstyrker förslaget om en ny tillsynsmyndighet för Polisen, Säkerhetspolisen och Kriminalvården. Utredningen har enligt JK inte kunnat visa vilka konkreta brister tillsynen ska avhjälpa, eller om utökad kontroll skulle skapa större förtroende för verksamheten.

Anna Skarhed ifrågasätter att det behövs en extern granskning för att skapa trovärdighet. En sådan utgångspunkt ”demonstrerar en misstro” mot myndigheterna, skriver hon i JKs remissvar. Uppfattningen riskerar att minska förtroendet för myndigheterna, anser hon.

I stället hoppas hon, med direkt adress till civilminister Ardalan Shekarabi, att inställningen när det gäller kontroll och tillsyn ska omprövas. Det bästa för medborgarnas rättssäkerhet är att myndigheterna själva har vilja och förmåga att utföra sitt uppdrag på bästa sätt, heter det i remissvaret.

För egen del har JK noterat att Kriminalvården har förbättrat sin interna kontroll, vilket har fått till följd att färre lämnar in klagomål till JK och Justitieombudsmannen, JO. Det är viktigt att regering och riksdag ställer krav på hög kvalitet i det interna kvalitetssäkringsarbetet, framhåller hon.

Ett annat argument mot en ny tillsynsmyndighet är att det kan uppstå ett motsatsförhållande mellan granskaren och den som granskas. Risken är då att den granskade myndigheten ifrågasätter tillsynsmyndighetens kompetens, medan tillsynsmyndigheten kan tendera att agera utifrån ett behov att motivera sin existens.

Anna Skarhed kommenterar också de beräknade kostnaderna för en ny myndighet, runt 75 miljoner kronor per år. Hon ”kan inte underlåta att konstatera” att man skulle kunna få en utökad tillsyn av polis och kriminalvård till betydligt lägre kostnad genom att anställa fler föredragande på JO och JK.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA