Annons:
Avtalsrörelsen
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Nöjd med avtal för Götalandståg

Det blev till slut ett bra avtal för medlemmarna på Götalandståg. Det anser STs lokale ordförande Johnny Holmgren, som hoppas att förbundet ska gå stärkt ur turbulensen.

 I går skrev parterna inom spårtrafiken på ett centralt avtal, efter medling och konflikthot från LO-förbundet Seko. En viktig pusselbit i förhandlingarna var villkoren på Götalandståg, där SJ enligt facken dumpat villkoren för nyanställda sedan man tog över trafiken från företaget DSB.

De lokala förhandlingarna hade pågått i nästan ett år utan resultat när det var dags för centrala förhandlingar. De centrala fackliga parterna krävde att en lokal överenskommelse skulle vara på plats innan man skrev på ett centralt avtal.

Och det blev ett lokalt avtal. Ett bra avtal, anser Johnny Holmgren, ordförande i ST Spårtrafik vid Västtågen som organiserar ST-medlemmar vid Götalandståg.

– Det vi har fått är väldigt likt det vi hade på DSB. Framför allt har vi fått med lönerna, som SJ ville frysa på 2012 års nivå. SJ ville även ta bort fridagarna, men där har vi fått en nästan lika bra lösning som tidigare.

Fridagarna är lediga dagar som bland annat kompenserar de anställda för arbete under helger, och ger knappt fyra extra lediga dagar.

– Alla redan anställda får behålla fridagarna som tidigare, medan nyanställda får tjäna in dem, säger Johnny Holmgren.

En viktig fråga var de sämre lönevillkor som gällde för dem som inte varit anställa på DSB-tiden. Den åtskillnaden är borta i det nya avtalet.

– De som nyanställdes av SJ har gått på ett jättedåligt löneavtal, så det här är ett riktigt lyft för dem, kommenterar Johnny Holmgren.

De senaste veckorna har varit tuffa för STs företrädare på Götalandståg, säger han. Många medlemmar har varit kritiska och ansett att även ST borde ha varslat om konflikt i kampen mot villkorsdumpning vid verksamhetsövergångar.

– Det kändes som om vår avdelnings existens var hotad. Men vi har haft en bra dialog med förbundet, och det har gjort det lättare att förklara STs linje för medlemmarna. Jag hoppas att vi går stärkta ur detta.

Bli den första att tycka till!