Lennart Nylund arbetar på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. På fritiden spelar han bas i ett rockband.
Bild: Elis Hoffman
Lennart Nylund arbetar på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. På fritiden spelar han bas i ett rockband.

Nu vill han ta revansch med sin sextiotalsrock

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-10-07

På dagen jobbar ST-medlemmen Lennart Nylund på Myndig­heten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. På kvällen lirar han bas i rockbandet D.O.M. För 30 år sedan missade de sitt genombrott. Nu vill bandet ta revansch med sin färska debutskiva.

Av:  Therese Säfström

Varför är det viktigt för er att ge ut en skiva?
– Vi gör det vi skulle ha gjort för 30 år sedan. Vi splittrades när en bandmedlem flyttade och fick aldrig använda den potential vi har. Men nu är han tillbaka och vi spelar ihop igen sedan tre år. Innan vi dör ska vi försöka slå igenom på allvar.

Vad var det som hände då, 1980?
– Vi spelade progg och gjorde två singlar på skivbolaget Mistlur. Det var meningen att vi skulle göra en LP också, men sen blev det inte så. Bolaget tyckte att vi mest stod i replokalen och att vi spelade för lite ute. I samma veva splittrades vi. I och för sig kan man säga att det var en musikhistorisk välgärning. Ebba Grön fick vår studiotid och de spelade in sin kanske bästa platta – Kärlek och uppror.

Vad får man höra på er skiva?
– Det är gitarrbaserad rock med rötterna i sextiotalet. Det är både gamla låtar och nyskrivna. Vi har mycket material, vi skulle utan problem kunna sy ihop en skiva till.

Varifrån kommer namnet, D.O.M?
– Det kan tolkas på flera sätt. Förkortningen står för Dirty Old Men. Det är självironiskt, man kan ju se oss som fem skumma herrar i 60-årsåldern som försöker spela rock. På sextiotalet fanns också det nordirländska bandet Them. Där kan vi vara ett svenskt svar. På åttiotalet hette vi Hela Baletten.

Finns det någon koppling mellan musiken och ditt jobb?
– Jag har många musikintresserade kolleger, flera spelar i band. Vi lyssnar på varandras musik och ger feedback. Annars färgas man väl av hela sin verklighet och tar med sig det in i musiken. Just nu arbetar jag med ett projekt kring näthat och att lära ungdomar att bete sig bättre mot varandra på internet.

Vad gör D.O.M. om fem år?
– Vi hoppas att arrangörer och media ständigt ska ringa oss, i dag är det tvärtom. Men till att börja med ska det förhoppningsvis hända grejer kring skivan nu. Vi uppvaktar radiostationer och spelställen och ska ha en releasefest.

Ska ni också börja turnera nu, som skivbolaget ville på åttiotalet?
– Ja, men det blir nog längre fram, i pensionärstillvaron. Då blir det barnbarn och turné för hela slanten.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA