Ny modell för styrning av välfärden

FÖRVALTNING2015-01-29

Det behövs större tillit till kompetensen hos de anställda. Det kommer att innebära en större frihet, men också ett större ansvar, för dem som arbetar i offentlig sektor, skriver civilminister Ardalan Shekarabi.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver civilminister Ardalan Shekarabi, S, att den höga tilliten mellan människor håller på att sjunka i Sverige. En ovanligt hög tillit för de offentliga institutionerna är utmärkande för Sverige. I få andra länder anser befolkningen i så hög utsträckning att det går att lita på andra människor, skriver civilministern:

”Därför är den allt mer frekventa kritiken av en missriktad styrning inom välfärdsverksamheterna en angelägenhet för oss alla. Om människor i högre utsträckning börjar tvivla på att välfärden levererar riskerar det att få konsekvenser för hela samhället. De styrmodeller som brukar kallas New Public Management pekas ofta ut som problemet. De senaste decennierna har mål- och resultatstyrning, ökande kontroll och användandet av ekonomiska incitament och köp-och-säljmodeller präglat offentlig sektor. Man har försökt göra marknad av ett område som inte har med marknaden att göra.”

Förekomsten av ett vinstintresse i välfärden kräver reglering för att inte leda fel. Men New Public Managements avarter drabbar hela välfärden, oavsett om utföraren är privat eller offentlig, anser Ardalan Shekarabi. Därför siktar regeringen på att under mandatperioden utveckla en ny modell för att styra välfärden bortom New Public Management:

”För att höja kvaliteten i vården, skolan och omsorgen och bevara tilliten till välfärden måste välfärdsmedarbetarnas kunnande, erfarenhet och yrkesetik tas tillvara mer än idag. Vi måste helt enkelt börja lita på kompetensen hos de anställda. För dem som jobbar i offentlig sektor kommer det att innebära en större frihet, men också ett större ansvar.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA