Nya lån ljusning för Grekland

EU2016-05-26

Grekland får klartecken till nya miljardlån från Eurogruppen inom EU. Enligt premiärminister Alexis Tsipras innebär uppgörelsen att Grekland kan gå in i en lugnare och stabilare period.

“Eurogruppens beslut lättar på osäkerheten och vi kan nu gå in i en period av stabilitet. Nu har vi chansen att bygga en stabil ekonomi med rimlig tillväxt”, twittrade Alexis Tsipras efter beslutet, skriver Ekathimerini.

Flera medier beskriver långdragna och intensiva överläggningar mellan Eurogruppens företrädare på tisdagskvällen. Det tog elva timmar innan finansministrarna enades om att Grekland gjort tillräckliga åtstramningar och beslutat om nog kraftfulla reformer för att få den delutbetalning på 10,3 miljarder euro som stod på dagordningen. Också Internationella valutafonden, IMF, stod bakom Eurogruppens beslut, även om det finns osäkerhet om IMFs fortsatta medverkan.

Regeringen i Aten andades ut efter beslutet i Bryssel, även om det fortfarande finns villkor kopplade till krislånen, som förutsätter fortsatta åtgärder från den grekiska regeringen och parlamentet.

”Den grymma cykeln av osäkerhet och recession går mot sitt slut, och ersätts av förutsättningar för landet att återkomma till marknaderna”, sa regeringens talesperson Olga Gerovasili till Ekathemerini.

Sverige var inte representerat vid Eurogruppens överläggningar, men den svenska finansministern Magdalena Andersson, S, var i Bryssel i andra ärenden, skriver Europaportalen:

”Det är ett steg framåt. Det här betyder att vi inte står inför någon omedelbar kris i Grekland. Men det betyder inte att alla bitar är på plats”, sade hon till Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA