Ökad effektivitet viktigt fokus

FÖRVALTNING2014-06-10

Effektivisering av statliga verksamheter kommer att vara huvudfokus för Statskontorets förvaltningspolitiska arbete under de närmaste åren. Det framgår av en rapport till regeringen.

Statskontoret redovisar i en rapport till regeringen myndighetens inriktning för det förvaltningspolitiska arbetet. Enligt rapporten kommer huvudfokus att ligga på effektivisering av statlig verksamhet. Effektivitetsperspektivet kommer också att prägla myndighetens förvaltningspolitiska aktiviteter under perioden 2015-2016.

En viktig del av verksamheten är Statskontorets årliga rapporter som beskriver den offentliga sektorns utveckling ekonomiskt och organisatoriskt. Årets rapport är den fjärde i ordningen och kommer att publiceras under juni månad. Rapporten redovisar också allmänhetens uppfattningar om kvaliteten i offentlig verksamhet.

Statskontoret tänker också öka fokus på statsförvaltningens samarbete med EUs olika myndigheter och andra förvaltnings­organ. Syftet är att beskriva vilka nya myndigheter och förvaltningsorgan som EU har inrättat under den senaste tioårsperioden och hur arbetsfördelningen ser ut mellan dessa och de svenska motsvarigheterna. Det är särskilt viktigt att belysa hur ansvarsfördelningen och styrningen av det svenska deltagandet är organiserat, anser Statskontoret.

Digitaliseringen och myndigheters IT-system är andra områden som lyfts fram i Statskontorets rapport till regeringen. Myndigheten ser en risk för att e-förvaltning och IT-investeringar ses som enbart tekniska frågor, vid sidan av de förvaltningspolitiska frågorna och övrig verksamhetsstyrning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA