Annons:
POLISEN
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Polisen dementerar it-brister

När rikspolischef Dan Eliasson 2015 tog beslut om att använda en icke godkänd krypteringsmetod då ett privat företag skulle få tillgång till hemlig information, gjorde han det trots Försvarsmaktens avrådan, uppger Ekot. Polisen skriver på sin hemsida att Ekot har fel.
Dan Eliasson, rikspolischef.Bild:Lars Hedelin
Tomas Landeström, it-chef på Polisen.Bild:Lars Hedelin

Förra månaden uppgav Ekot att rikspolischef Dan Eliasson struntat i säkerhetsskyddsförordningen när han beslutade om att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av Försvarsmakten.

Krypteringen ska ha använts för att ge ett privat företag tillgång till hemlig information i Polisens lönesystem.

Enligt nya uppgifter till Ekot ska Dan Eliasson ha tagit beslutet trots att han fick nej från Försvarsmakten. Rikspolischefen vill inte svara på Ekots frågor.

"Det handlar i grunden om att vi inte vill berätta en massa saker och detaljer om hur vi hanterar saker och ting inom Polismyndigheten", säger i stället Fredrik Bouvin, chef för drift- och infrastruktur på Polisens it-avdelning till Ekot.

På sin hemsida uppger Polisen att Ekot har tolkat uppgifterna fel.

”Försvarsmakten är inte den instans som godkänner polisens användning av tekniska lösningar eller krypteringslösningar”, skriver Tomas Landeström, chef för Polismyndighetens it-avdelning i en kommentar.

Också han understryker att Polisen inte kan ge ”några mer detaljerade kommentarer”. Det på grund av säkerhetsskäl.

Artikeln är uppdaterad från en tidigare version.

Bli den första att tycka till!