Positivt för Kåpan pension

PENSIONER2010-11-17

Det går bra för pensionsföreningen Kåpan, som förvaltar de statsanställdas pensionssparande. Sedan 2008 har tillgångarna ökat med mer än elva miljarder kronor.

År 2008 blev ett dystert år för Kåpan. Finanskrisen gjorde att värdet av det samlade pensionssparandet sjönk kraftigt. Enligt årsrapporten från 2008 minskade tillgångarna med 2,5 miljarder kronor, trots att medlemmarna under året betalade in drygt 3,6 miljarder kronor. I slutänden tvingades styrelsen att ta tillbaka den redan beslutade återbäringen på åtta procent för föregående år.

Sedan dess har trenden vänt. Enligt delårsrapporten fram till och med augusti 2010 har tillgångarna ökat till drygt 42 miljarder kronor, jämfört med knappa 31 miljarder kronor i slutet av 2008.

– Det är klart att det är bättre. Aktiekurserna har gått upp och räntorna har fortsatt ligga på en låg nivå. Som det ser ut i delårsrapporten bör vi kunna lämna en hygglig återbäring till spararna, säger Kåpans vd Gunnar Balsvik.

Han vill inte göra några som helst prognoser för hur stor återbäringen kan komma att bli. Förra året betalade föreningen ut åtta procent i återbäring till försäkringstagarna. Varje pensionssparare har sitt personligt sparade kapital utifrån avtalet PA03, som säger att två procent av lönen ska avsättas till pensionen. I normalfallet får den anställde ut den sparade pensionen under fem år efter 65-årsdagen.

– Vi fördelar den andel av föreningens tillgångar som medlemmarna har i föreningen. Och det gäller att fördela det på ett rättvist sätt, säger Gunnar Balsvik.

Han reserverar sig för den fortsatta ekonomiska utvecklingen, där det inte saknas moln vid horisonten:

– Med en positiv utveckling på kapitalmarknaden stiger sannolikheten för att man får ut en högre pension. Men tillgångsvärdena kan försvinna väldigt snabbt. Det finns stora finansiella obalanser både i Europa och USA som skapar oro, säger Gunnar Balsvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA