Annons:
Posten
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Regeringen beredd på kris för Postnord

Regeringen förbereder en krisplan för Postnord, skriver Dagens Nyheter. En viktig förklaring är vad som kallats en ”aggressiv digitalisering” i Danmark, där alla medborgare måste ha e-post för myndighetsbrev.

Brevvolymerna i Danmark har sjunkit kraftigt de senaste åren, och med dem också intäkterna i Postnord, skriver Dagens Nyheter. De första nio månaderna av 2016 gav den danska verksamheten i Postnord ett underskott på 481 miljoner svenska kronor. I morgon, fredag, ska bokslutet för hela 2016 presenteras. Enligt tidningen är regeringen orolig för att Postnord ska bli till ett nytt Vattenfall, med stora förluster som måste bäras av skattebetalarna.

Dagens Nyheter citerar en anonym källa med insyn i Postnord, som säger att det ”finns starka obalanser i Postnord och politikerna är oroliga för vilka risker de innebär för svenska postanställda”.

Enligt tidningen finns en oro inom näringsdepartementet för vad som kan hända om brevvolymerna i Sverige rasar i samma snabba takt som i Danmark. Än så länge genererar den svenska brevsidan överskott, men om volymerna faller på samma sätt i Sverige som i Danmark hotar stora underskott.

Bli den första att tycka till!