Annons:
Försäkringskassan
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Regeringen vill återställa assistansbedömning

I dag lämnade barn- och äldreminister Åsa Regnér besked om att regeringen vill förtydliga lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade så att tidigare ordning återställs för bedömning av assistansersättning.

I juni kom Högsta förvaltningsdomstolen med en dom som Försäkringskassan tolkade som att assistansberättigade inte längre kunde beviljas assistans för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatserna.

Försäkringskassan larmade då till regeringen om att omkring 6 000 assistansberättigade riskerade att få färre assistanstimmar beviljade.

– Ganska snabbt insåg vi från regeringens sida att det här kommer söndertrasa människors liv. Vi vill inte att det ska hända, vi vill återställa konsekvenserna av den här domen, sade barn- och äldreminister Åsa Regnér, S, i dag vid en pressträff.

Regeringen föreslår därför att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade förtydligas så att det som gällde före Högsta förvaltningsdomstolens dom återigen gäller. Det innebär ingen utvidgning av tidigare praxis, utan bara att ordningen återställs, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer också lägga fram en tillfällig lagändring som stoppar Försäkringskassans tvåårsomprövningar, i avvaktan på den större utredning som ska lägga fram sina förslag nästa år.

– Syftet med det är att människor som har personlig assistans ska kunna räkna med att de har de här insatserna och inte utsättas för press, sade Åsa Regnér.

Hon konstaterade dock att det finns fakta som tyder på att all ersättning inte går till rätt saker, men att beslut om vad som ska förändras kommer att tas efter att utredningen överlämnat sina förslag nästa år. 

Bli den första att tycka till!