Annons:
A-kassan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Regeringen vill ta bort karensdag i a-kassan

I en departementspromemoria föreslår regeringen att en karensdag stryks i arbetslöshetsförsäkringen. Det innebär att antalet karensdagar i a-kassan minskar från sju till sex.

A-kassan ska vara en omställningsförsäkring som ger ekonomisk ersättning under en period vid ofrivillig arbetslöshet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Att antalet karensdagar i a-kassan skulle minskas aviserade regeringen redan i höstens budgetproposition.

Argumenten för ett karensvillkor, till exempel att mellanliggande arbetslöshetsperioder ska undvikas i samband med arbetsbyte, är enligt regeringen fortfarande aktuella. Samtidigt är det viktigt att försäkringen ger trygghet i samband med arbetslöshet. En viktig anledning till att minska antalet karensdagar är att förbättra den ekonomiska tryggheten för den som blir arbetslös.

Förändringen är också en anpassning till EUs regler om social trygghet som föreskriver att medlemsländerna inte får ha fler än sex karensdagar. Lagändringen föreslås träda i kraft 2 juli nästa år.

Bli den första att tycka till!