Annons:
Integritet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Regeringen vill underlätta kameraövervakning

Regeringen vill att Polisen ska kunna sätta upp kameror för övervakning direkt när ett behov uppstår, utan att invänta tillstånd. En särskild utredare ska se över hur reglerna för kameraövervakning kan förenklas.

Enligt ett pressmeddelande kommer regeringen i början av nästa år att föreslå en ny lag som ska göra det enklare att använda kameraövervakning i brottsbekämpande och trygghetsskapande syften. Men redan nu får den särskilde utredaren Johan Sjöö i uppdrag att ta fram fler åtgärder för att brottsbekämpande myndigheter på ett enklare och mer verksamhetsanpassat sätt ska kunna använda kameraövervakning.

Utredningen ska ta ett samlat grepp om all den kameraövervakning som bedrivs av brottsbekämpande myndigheter.Utgångspunkten är att kravet på tillstånd ska tas bort och ersättas med en anmälningsplikt. Det innebär att till exempel Polisen direkt när ett behov uppstår ska kunna sätta upp övervakningskameror. 

Utredningen ska också analysera om kameraövervakning av allmänna transportmedel och övervakning på stationer bör förenklas. Utredaren ska även se över behovet av ett ökat skydd för personuppgifter och för den personliga integriteten, och om tillsynen behöver förstärkas.

Bli den första att tycka till!