Annons:
REGERINGSKANSLIET
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Regeringskansliet outsourcade underhåll av it-nätverk

Regeringskansliet har outsourcat underhåll och support av sina it-nätverk utan att teckna något säkerhetsskyddsavtal, rapporterar Dagens Nyheter. Regeringskansliet svarar att konsulterna inte haft tillgång till informationen i nätverken.

Enligt Dagens Nyheter är nätverksunderhållet utlagt på entreprenad sedan den förra regeringens tid, 2012. Uppdraget gäller de nätverk som knyter ihop datorer och annan teknisk utrustning i ett tiotal regeringsbyggnader i Stockholm.

Sedan augusti i år har företaget Cygate kontraktet, dessförinnan låg motsvarande uppgifter på bolaget Atea. Vare sig med Cygate eller Atea har det funnits ett säkerhetsskyddsavtal. Ett sådant avtal är bland annat en förutsättning för att personalen ska kunna säkerhetskontrolleras.

Utrustningen skulle potentiellt kunna utnyttjas för avlyssning eller sabotage, skriver DN. Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, säger till tidningen att den som kontrollerar nätverket har stor kontroll över informationen som passerar. ”Man skulle kunna åstadkomma rätt mycket skada, till exempel leda om trafiken temporärt – förmodligen utan att bli upptäckt.”

Regeringskansliets it-chef Inga Brundell Öhman vill inte bli intervjuad av DN utan har svarat i en skriftlig kommentar. Hon skriver bland annat att det inte har krävts krävs säkerhetsskyddsavtal i detta fall, och att konsulterna inte har tillgång till informationen i nätverket.

Upphandlingarna annonserades inte, skriver DN. Regeringskansliet använde i stället undantagsbestämmelser i reglerna för offentlig upphandling, med hänvisning till sekretess och rikets säkerhet.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson säger till DN att han avser att KU-anmäla statsminister Stefan Löfven, S.

Bli den första att tycka till!