Annons:
DNs reporter Kristoffer Örstadius fick bara ut Regeringskansliets e-postloggar från två veckor tillbaka i tiden. ”Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet.”, säger han till Journalisten.Bild:Getty Images
Öppenhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Regeringskansliet raderar e-postlogg snabbt

Regeringskansliet har infört nya rutiner att radera e-postloggar redan efter bara två veckor, uppger Journalisten. Det försvårar granskningen av Regeringskansliet. Tidigare har e-postloggarna sparats i sex veckor.

När reportern Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter i somras granskade Transportstyrelsen och begärde ut e-postloggar på Regeringskansliet gick de bara två veckor bakåt i tiden. Resten var raderat, skriver Journalisten. 

”Det är jättedåligt. Det leder till att det blir mycket svårare att granska regeringskansliet. Själva mejlen finns kvar, de som inte gallrats ut, men när det saknas en logg går det inte att veta vilka mejl som finns att begära ut”, säger Kristoffer Örstadius till tidningen.

Förvaltningsavdelningen på Regeringskansliet skriver till Kristoffer Örstadius att loggfilen har ett ”administrativt syfte av tillfällig betydelse i verksamheten och bedöms kunna gallras efter relativt kort tid”.

Justitieombudsmannen JO, riktade nyligen kritik mot Utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av e-postloggar och andra allmänna handlingar. I e-postloggarna ska förtecknas både inkommande och utgående e-post från myndigheten, med uppgift om avsändare, tidpunkt och ämnesrad.

Bli den första att tycka till!