Riksrevisionen kritisk mot musikhögskola

KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN2016-04-22

Riksrevisionen kritiserar Kungliga Musikhögskolan, KMH, för att ha brutit mot upphandlingsreglerna när det gäller bygget av det nya campuset på Valhallavägen i Stockholm.

2013 startade bygget av ett nytt campus åt Kungliga Musikhögskolan i hörnan av Valhallavägen och Lidingövägen i Stockholm.

Det är Akademiska Hus som bygger campuset, som nyligen hade stor pressvisning. Enligt Akademiska hus har man investerat omkring 800 miljoner kronor i byggnaderna.

Men även KMH har enligt Riksrevisionen gjort inköp för ”väsentliga belopp”, som bland annat gått till inventarier och ”förbättringsutgifter på annans fastighet”. Fram till årsskiftet hade KMH lagt ut 175 miljoner kronor.

Riksrevisionen har nu granskat KMHs årsredovisning och är framför allt kritisk mot att man gjort en direktupphandling för 10,8 miljoner kronor för projektledning av inköpen.

Enligt lagen om offentlig upphandling får direktupphandling bara tillämpas för stora inköp om det finns synnerliga skäl.

Riksrevisionen konstaterar att det saknas dokumentation om huruvida synnerliga skäl föreligger i KMHs direktupphandling. Därför har KMH gjort avsteg från huvudprincipen gällande affärsmässighet, menar Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA