Risk för fattigdom ökar i Sverige

EU2013-12-06

Bara i Grekland ökar antalet människor i riskzonen för fattigdom snabbare än i Sverige. Det framgår av ny statistik från EU-organet Eurostat, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Närmare 125 miljoner människor i Europa riskerar ett liv i fattigdom eller social utestängning. Sedan den ekonomiska krisens början år 2008 har andelen människor i riskzonen ökat med mer än en procentenhet, skriver Brysselkontoret. En av fyra i Europa riskerar att hamna i fattigdom eller social utestängning.

I Sverige har antalet människor i riskzonen för fattigdom eller socialt utanförskap ökat från knappt 1,5 miljoner år 2008 till 1,8 miljoner år 2012, enligt Eurostats preliminära siffror. Det är en ökning med 22 procent, och bland EU-länderna är det bara i Grekland som risken för utanförskap ökat snabbare, med 23 procent, under samma period.

Men fortfarande hör Sverige till de EU-länder där risken är minst, uttryckt i andel av befolkningen. I Sverige är 18 procent i riskzonen för fattigdom. Allra lägst ligger andelen i Nederländerna och Tjeckien, med 15 procent, följda av Finland, med 17 procent.

Den största andelen medborgare i riskzonen finns i Bulgarien, 49 procent, Rumänien, 42 procent, Lettland, 37 procent, och Grekland, 35 procent.

Enligt uppgift från Statistiska centralbyrån, SCB, kan siffrorna för Sverige förändras något när den svenska statistiken uppdateras inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Ekonomi EU
Inlagt av Per (ej verifierad) mån, 12/09/2013 - 21:04
Betyder rubrikens "risk för fattigdom" även risk för social utestängning? Är begreppen synonyma? Eller kan en välbeställd person vara socialt utestängd? Hur definieras fattigdom, dvs är det absolut fattigdom eller relativ fattigdom? Är en fattig svensk lika fattig som en fattig grek? Procenttal kan ju vara förrädiska, om det bara funnits två fattiga i riskzonen i Sverige och det tillkommer två så blir ökningen inte mindre än hundra procent. Bortsett från dessa invändningar kunde en artikel i ämnet ha varit intressant.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA