Annons:
POLISEN
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Rullgardinen drogs ned hos Polisen

​En polischef i Västmanland är åtalad för ofredande av en underställd efter att denne har pratat med media. Sedan dess har myndigheten lagt locket på och duckat för journalisters frågor. För det får polisregionen det mindre prestigefulla priset "Årets rullgardin", av Föreningen grävande journalister.

”Har du pratat med media är du död.”, ska polisområdeschefen i Västmanland ha sagt till Salas polischef, enligt SVTs avslöjande i höstas. Några dagar tidigare hade Salachefen kritiserat den nya organisationen inom Polisen i en intervju.

Områdeschefen har både åtalats för ofredande och avgått på egen begäran efter händelsen. Men i media har Polisregion mitt inte uttalat sig speciellt mycket sedan dess. För det får den nu priset "Årets rullgardin" av Föreningen grävande journalister.

”Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion mitt har försökt inskränka på.”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut i Uppsala under det så kallade Grävseminariet, som föreningen anordnar varje år, och är tänkt att uppmärksamma och stödja granskande journalistik.

Förra året gick priset till Sjöfartsverket.

Bli den första att tycka till!