Så klarar du av att pendla – tips för dina arbetsresor

PÅ JOBBET: PENDLING2007-10-02

Livet som pendlare kan emellanåt kännas tidsödande och ineffektivt. Men ST Press ger dig goda råd på vägen. Utnyttja restiden på bästa sätt, och kapa kostnaderna genom att göra rätt avdrag för arbetsresorna.

Ungefär 270 000 svenskar sätter sig varje vecka i bilen, på tåget, på flyget eller kanske till och med på en båt för att ta sig till ett jobb som ligger bortom den egna länsgränsen. Dessa sex procent av arbetskraften har sällskap på vägen av ytterligare ett stort antal pendlare som dagligen förflyttar sig inom det egna hemlänet.

Men vare sig man har en halvtimma eller tre timmar till jobbet så kan pendlingstiden kännas lång. Då är det tur att det finns sätt att fördriva tiden, oavsett om du vill vara effektiv eller bara slappna av ett tag.

  • Lyssna på radio. Vakna till med någon av de kommersiella radiokanalerna, uppdatera dig om senaste nytt på lokalradion eller njut av människor som talar till punkt i P1.

  • Upptäck ljudboken. Långpendlare hinner avverka många band som annars skulle förbli olästa i bokform hemma på nattygsbordet. Populärast just nu är bland annat Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, sammanlagt 53 cd-skivor. Leta titlar på biblioteket, eller gå med i en ljudboksklubb hos någon bokhandel, betala en fast summa och låna de böcker du får lust att lyssna till.

  • Gå en kurs. Du kan lära dig både redovisning och spanska med en cd-kurs i bilstereon eller i hörlurarna på bussen, tåget eller i flygterminalen.

  • Använd handsfree. En självklarhet för många bilpendlare. Telefonmöten eller snabba avstämningssamtal kan klaras av på resande fot. Dock inte fullt lika användbart i flygkabinen, eller för den som hamnar i tyst avdelning på tåget.

  • Koppla upp dig. Bilister och flygresenärer göre sig möjligen icke besvär, men på X2000 går det utmärkt att jobba vid datorn, se film eller surfa. I första klass ingår uppkoppling under hela resan. Logga in med beställningsnumret på biljetten, eller få en kod av tågpersonalen om du reser biljettlöst. I andra klass får du betala för uppkoppling. Läs mer på www.sj.se.

  • Läs tidningen. I pappersform, eller varför inte på nätet? Ta del av bilagorna du inte brukar hinna med, eller bläddra i något magasin du länge varit nyfiken på. Varför inte ta tillfället i akt att bredda kunskaperna inom ditt arbetsområde genom populär- eller fackpress?

  • Handarbeta. Stickning har åter blivit modernt, och nu börjar det dessutom bli säsong för tjocka halsdukar och mysiga mössor. En virknål med garn tar ännu mindre plats i bagaget. Stickor är dock inte välkomna i flygkabinen på grund av säkerhetsreglerna.

  • Planera. Ta fram kalender, fickdator eller mobil. Prioritera, och strukturera arbetsveckan så att den känns hanterlig. Förbered arbetsmöten, läs in arbetsmaterial i lugn och ro utan att bli avbruten av telefonen eller kollegerna.

  • Vila. Välj om möjligt den tysta avdelningen på tåget, eller ta en tupplur på planet. Köp en uppblåsbar nackkudde som håller huvudet på plats.

Pendlandets ekonomi

Pendling har också ekonomiska aspekter. Det är dyrt med ständiga resor, och dubbelt boende ökar kostnaden. Somliga veckopendlar tillfälligt på arbetsgivarens bekostnad genom särskilda pendlingsavtal, till exempel då arbetsplatsen flyttas till en annan stad. Andra har tjänstebil som anställningsförmån. Har du varit arbetslös och får ett nytt jobb som kräver veckopendling kan arbetsförmedlingen skjuta till pengar för dubbel bosättning. Bidraget är inte skattepliktigt, men du får heller inte göra avdrag för sådana ökade levnadskostnader som bidraget är avsett att täcka.

Det kan du däremot göra om du arbetar på annan ort utan stöd från arbetsförmedlingen. Flera villkor måste dock vara uppfyllda: Jobbet ska ligga minst fem mil från bostadsorten, och du måste övernatta på arbetsorten för att få göra avdrag för ökade omkostnader. Enligt praxis brukar Skatteverket acceptera avdrag till följd av dubbelt boende under högst ett år om du är ensamstående, och högst tre år om du är gift eller sambo. Från årsskiftet vill regringen förlänga tiden till två respektive fem år.

Om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet måste resorna kosta över 8000 kronor. Arbetsplatsen ska ligga minst två kilometer från bostaden, men du får inte göra större avdrag om du råkar bo i sommarstugan och har längre att åka därifrån. Tänk på att ditt avdrag beräknas på det billigaste färdsättet (inom rimliga gränser). Gör du tjänsteresor med egen bil, eller använder bilen till och från jobbet? För att få göra avdrag bör du tjäna minst två timmar i restid per dag jämfört med om du skulle åka kollektivt. Avståndet till jobbet ska också vara minst fem kilometer.

Om resan är den enda ersättningen för ett arbetsuppdrag, till exempel om du bjuds in till en paneldebatt eller föreläsning på annan ort, är resan skattefri. Men om du får kost och logi betald gäller ordinarie regler, och arbetsresan ska beskattas.

GLÖM INTE AVDRAGEN

Ökade levnadskostnader och dubbelt boende Villkoret är att du sover över på arbetsorten och att den ligger minst fem mil från hemmet. Du får göra avdrag för det du betalat för din tillfälliga bostad, enligt schablon 100 kronor per natt. I dag kan du dra av för måltider och småutgifter, antingen för de verkliga utläggen eller genom att använda en schablon: 100 kronor om dagen de första tre månaderna, sedan 60 kronor per dag. Från och med nyår vill regeringen bara tillåta avdrag en månad.

Resor Du får dra av kostnader över 8 000 kronor. Kör du egen bil är avdraget i dag 18 kronor per mil. Har du förmånsbil och betalar drivmedel själv får du göra avdrag enligt schablon, 6 kronor per mil för diesel och 9 kronor per mil för annat drivmedel. Samtliga belopp höjs sannolikt med 50 öre per mil vid nyår. Trängselskatt och avgifter för broar eller färjor är avdragsgilla.

Närmare information om avdragsreglerna finns på Skatteverkets hemsida www.sj.se.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA