Det Linnea Morild tycker bäst om inom castingen är precisionsgrenarna: »När man väl börjat träffa målet, som kan vara en platta eller en skål, så vill man bara fortsätta«, säger hon.
Bild: Håkan Nordlöf
Det Linnea Morild tycker bäst om inom castingen är precisionsgrenarna: »När man väl börjat träffa målet, som kan vara en platta eller en skål, så vill man bara fortsätta«, säger hon.

Siktar på att locka fler till castingen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-03-07

Till vardags jobbar ST-medlemmen Linnea Morild med handläggning och kundservice på CSN i Sundsvall. På fritiden plockar hon fram fiskespöet. Men det är inte fisk hon för­söker fånga.

Av:  Emmeli Nilsson

Vad är egentligen casting?

– Jag brukar beskriva det som pre­cisions- och längdkastning på land, med fiskeutrustning. Man ska träffa mål på marken eller kasta så långt som möjligt. Det finns nio olika grenar. Sporten var större förr, nu är vi verkligen inte många utövare. Det är kanske tio föreningar som tävlar i Sverige.

Vad fick dig att fastna för sporten?

– Jag tycker mest om precisions­grenarna som går ut på att träffa mål. När man väl börjat träffa målet, som kan vara en platta eller en skål, så vill man bara fortsätta. Det märker vi också när vi har prova på-träffar med barn. Lyckas de väl få in en träff så kommer de inte därifrån sedan.

Hur går det till när du tränar?

– Om jag tränar ensam så lägger jag upp en bana med olika mål och ställer mig och kastar. Jag mäter upp olika avstånd från målen, kastar några serier och ser vad jag behöver träna mer på. Är vi flera som tränar tillsammans så brukar vi köra lite minitävlingar mot varandra.

Tävlar du?

– Ja, jag tävlar både nationellt och internationellt. Här i Sverige är jag en av de bättre i flera grenar. För att bli riktigt bra krävs mycket träning. Att stå en hel dag på ett fält och tävla kräver fysisk styrka, och precis som i andra idrotter måste man vara stark mentalt.

Du sitter i styrelsen för Svenska castingförbundet. Varför ville du engagera dig?

– Jag tyckte det skulle vara kul att vara med och bidra till att utveckla idrotten. Vi försöker få den att växa och har startat ett tillväxtarbete. Vi ska inte fokusera på elit och tävling utan mer på den stora massan, få folk att kasta för att det är kul. Man måste inte ha som mål att bli världsbäst.

Har du i ditt arbete haft någon nytta av att hålla på med casting?

– Nja, inte idrotten i sig. Mer av själva styrelsearbetet. Jag har lärt mig att ta ansvar och hur viktigt det är med struktur och planering. Kanske har jag också nytta av min mentala träning, att jag lärt mig hålla nerverna i styr även i pressade situationer. Jag har tränat med en mental coach inför tävlingar tidigare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA