Skarp kritik mot SLU-bygge

HÖGSKOLAN2012-10-17

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får hård kritik i en konsultrapport, skriver Upsala Nya Tidning, UNT. Ledningen har inte haft kontroll över mångmiljardinvesteringar i campus.

Kritiken från revisionsföretaget KPMG mot beslutsprocesserna runt ombyggnationen av campus Ultuna omfattar ett stort antal punkter. Den totala investeringen i SLUs lokaler kostar 3,5 miljarder kronor. Fastigheten ägs av Akademiska hus, som SLU i sin tur hyr sina lokaler av.
I kritiken ingår brist på tydlig styrning, oklara roller och otydlig ansvarsfördelning.

Enligt KPMG har det saknats tydliga rutiner för kvalitetssäkring av beslutsunderlag, kalkyler och rapporter. Därför har styrelsen för SLU inte alltid haft fullständiga beslutsunderlag inför sina beslut, skriver UNT.

De galopperande hyreskostnader som nu följer på den stora ombyggnationen leder till att SLU tvingas att skära i andra områden inom verksamheten, och enligt konsultrapporten har det resulterat i ett ”väsentligt försämrat samverkansklimat inom SLU”.

SLUs ordförande Ingrid Peterson säger till UNT att hon var beredd på den hårda kritiken:

”Det är klart att det här inte är någon rolig läsning, och det är inte bra att det sett ut så här. Men det är bättre att plocka upp alla fel och brister till ytan så att alla kan lära av dem för framtiden”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA