Skärpta jämställdhetskrav skjuts upp

JÄMSTÄLLDHET2014-04-14

Riksdagens krav på årliga lönekartläggningar kommer inte att tas upp före valet. Den utredning som jobbar med frågan har åter fått förlängd utredningstid. Regeringen förhalar, säger riksdagsledamoten Ann-Christin Ahlberg, S, till tidningen Kollega.

I juni förra året krävde en riksdagsmajoritet, bestående av de fyra oppositionspartierna, en återgång till tidigare regler om lönekartläggningar för jämställda löner. Den nuvarande regeringen mildrade kraven 2009. Lönekartläggningar behöver bara göras vart tredje år, mot tidigare varje år. Dessutom behöver bara arbetsgivare med minst 25 anställda göra kartläggningar.

Facken var kritiska till förändringen, liksom Diskrimineringsombudsmannen. När regeringen för knappt ett år sedan fick riksdagens så kallade tillkännagivande gav man frågan om en lagändring till den sittande utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering. Och den utredningen har nu för andra gången fått förlängd utredningstid.

Slutdatum är satt till i sommar.

”Vi hade velat att regeringen återkom så skyndsamt som möjligt och man kan tycka att regeringen förhalar frågan. Men det här är ingen hjärtefråga för regeringen som inte vill ha årliga kartläggningar, säger Socialdemokraten Ann-Christin Ahlberg i arbetsmarknadsutskottet till Unionens tidning Kollega.

Hon anser att frågan inte behövde utredas alls. Moderaten Jenny Petersson, suppleant i arbetsmarknadsutskottet, säger dock till Kollega att regeringen lovat regelförenklingar för företagen, och att skärpta krav på lönekartläggningar därför måste vägas mot det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA