Skrivandet ger nya idéer

PÅ JOBBET: ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-04-15

Arbetsförmedlaren Kjell Havring har hittat ett sätt att reflektera och få nya idéer i jobbet: genom att skriva. Han menar att metoden kan användas för att öka idéflödet i organisationen och för att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

Kjell Havring, arbetsförmedlare i Skärholmen i södra Stockholm, har alltid trivts med att skriva.

– Jag är en skrivande person privat, har skrivit mycket dagbok till exempel.

För några år sedan fick han idén att också börja använda sig av skrivandet i jobbet. Med inspiration från boken Skriva – en metod för reflektionav Maria Hammarén började han göra kortare noteringar: han beskrev situationer som uppstod i mötet med arbetssökande och kolleger, dialoger och ibland bara ögonblicksbilder med intryck av ljud och dofter.

– Det händer så mycket när man skriver. Man sorterar sina tankar, bearbetar vad man har varit med om och får syn på sitt eget agerande. Man får också nya idéer som man inte hade någon aning om att man gick och bar på, säger han.

Tillsammans med ett par kolleger från Arbetsförmedlingen startade han en skrivarcirkel i samarbete med studie­förbundet Sensus. De träffades en gång i veckan och läste upp sina texter för varandra.

– Det var väldigt roligt. Vissa situationer är sorgliga, andra kan vara gans­ka komiska. Och så reflekterade vi tillsammans kring hur vardagen för en arbetsförmedlare egentligen ser ut. Det blev en sorts lärande för oss.

De ordnade också lunchuppläsningar av sina texter på kontoret.

Kjell Havring tycker att skrivandet förbättrar arbetsmiljön när dagarna är pressade och schemat fullt.

– Det är förstås inte någon slutlig lösning på problemet med stress, men det kan vara ett av många hjälpmedel för att må bättre. När klockan är fyra är det skönt att under några få minuter bearbeta intrycken. Det minskar risken för att man ska ta med sig jobbet hem.

Han tror också att organisationen tjänar på att medarbetarna får tid för den här typen av reflektion.

Kollegerna i skrivarcirkeln har nu skingrats. Någon har gått i pension och någon annan har bytt arbetsplats. Arbetsförmedlingen har satt upp dagboksskrivande på en tipslista som ska inspirera medarbetarna till lärande och utveckling, och Kjell Havring har fortsatt med metoden. Han hoppas dra i gång nya skrivarcirklar med kolleger.

– Man skulle kunna ha distanscirklar också! Att skicka texter till varandra, kommentera och dela erfarenheter med kolleger som sitter på andra orter. Det skulle kunna vara väldigt spännande.

Kjell Havring träffade sin studiecirkel en gång i veckan. De läste upp sina texter och reflekterade tillsammans kring hur vardagen för en arbetsförmedlare egentligen ser ut.
Bild: Casper Hedberg
Kjell Havring träffade sin studiecirkel en gång i veckan. De läste upp sina texter och reflekterade tillsammans kring hur vardagen för en arbetsförmedlare egentligen ser ut.

Kjell Havrings tips för en skrivarcirkel

  • Samla fyra till fem kolleger som är intresserade av skrivandet. Bilda en studiecirkel via ett studieförbund.
  • Bestäm förutsättningarna – till exempel att det ska handla om arbetsrelaterat skrivande.
  • Gör upp en kursplan. Bestäm hur ofta ni ska ses. Det behöver inte vara varje vecka –välj ett intervall som känns lagom.
  • Fundera över om ni vill skapa någon form av »plattform« på nätet för att skicka texter till varandra. Mejl går också bra.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA