Annons:
Fackligt
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

ST motionerar om mens i global organisation

ST och fem andra fackförbund i Sverige vill lyfta frågan om mens till en global nivå. ”På många håll pekas personer som menstruerar ut som orena och nekas rätt till arbete under de dagar blödningen pågår", skriver sex förbundsordföranden i en debattartikel i Dagens Arena.
Bild:Getty Images

Att tala om mens är en facklig uppgift, precis på samma sätt som man talar om andra hinder och förtryck. Det menar STs ordförande Britta Lejon och ordförandena för Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet och Seko.

De vill lyfta frågan om mens till den globala fackliga organisationen för offentliga tjänster, Public Services International, PSI.

Därför har de sex fackförbunden tillsammans med övriga nordiska fack inom sektorn skrivit en motion inför PSIs kongress i höst.

”Så länge som menstruation leder till ojämlika förutsättningar för skolgång och i arbetslivet, så länge som bristande arbetsmiljö och arbetsorganisation innebär hälsorisker för den som menstruerar, så kommer menstruation att vara en facklig fråga för oss”, skriver de.

Som ett första steg vill de utreda problem och behov. Därefter är tanken att föreslå lösningar.

”Ingen ska behöva nedvärderas, kränkas eller riskera sin hälsa för att den menstruerar”, skriver de i Dagens Arena.

Bli den första att tycka till!