Annons:
Arbetsmarknad
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Statsministern leder global kommission

Statsminister Stefan Löfven ska tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakimled leda en global kommission för framtidens arbetsliv. Målet är att arbetslivet ska bli bättre på att anpassa sig till snabba förändringar.

I en gemensam debattartikel skriver Stefan Löfven, S, och Ameenah Gurib-Fakim att arbete är den grund på vilken människor och samhällen kan växa. Arbete kan bana väg för bredare sociala och ekonomiska framsteg och stärka individerna, deras familjer och samhället. Men snabba förändringar av teknik, demografi, klimat och globalisering ändrar förutsättningarna för arbete:

”Förändringarna innebär många möjligheter, men de för också med sig en stor osäkerhet angående framtidens arbete. Omvälvningarna kan komma att innebära stora vinster för en del, men många kan också komma att förlora. Dessa farhågor har blivit en viktig angelägenhet, inte minst i tider då arbetslösheten är mycket hög i många länder”, skriver de två.

I kommissionen ska ett 20-tal experter arbeta tillsammans för att analysera vilka effekter de omvälvande och långsiktiga förändringar inom exempelvis digitalisering, klimatförändringar och demografi kan få för det framtida arbetslivet och arbetsmarknaden. Kommissionen har inrättats av den internationella arbetsorganisationen ILO. En rapport planeras till 2019.

”Globaliseringen måste gynna alla. Bara den som känner sig trygg i nuet kan välkomna en osäker framtid. I stället för att bara vänta och se, måste vi på allvar fundera över hur vi vill att framtidens arbete ska se ut och hur vi ska nå våra mål. Framtiden är inte förutbestämd och vi kan påverka den med de sociala och politiska val vi gör i dag”, skriver Stefan Löfven och Ameenah Gurib-Fakimled.

Bli den första att tycka till!