Stora brister i indrivning mot unga

SKULDSÄTTNING2014-11-14

Datainspektionen, DI, konstaterar efter en granskning att det finns allvarliga brister i inkassobolagens hantering av fordringar mot barn och unga. DI kritiserar tio av tio granskade bolag.

DIs granskning av inkassoföretagen initierades av genom att en samverkansgrupp kring ungas skuldsättning uppmärksammat problematiken. I sin granskning har DI funnit en rad brister hos inkassobolagen:

· Rutiner saknas för att fånga upp att indrivningskrav riktas mot personer som var yngre än 18 år när skulden uppkom.

·   Kontrollen av att det finns laglig grund för en sådan fordran innan det går till indrivning brister.

·   Kunskapen om vilka regler som gäller för skuldsättning av barn och unga är otillräcklig.

”Det finns idag få sätt för barn och unga att bli skuldsatta. Därför är det mycket viktigt att bolagen hittar dessa fordringar bland sina inkassoärenden och kontrollerar att det verkligen finns grund för en sådan fordran innan man riktar indrivningsåtgärder mot en underårig”, skriver Malin Fredholm, som genomfört granskningen, i ett pressmeddelande.

Samverkansgruppen ”Omyndigas skuldsättning” uppmärksammade Datainspektionen på att tio inkassobolag hade ansökt hos Kronofogden om betalningsföreläggande mot personer som var under 18 år då skulden uppkom. Gruppen som arbetar för att minska barns skuldsättning består av Konsumentverket, Barnombudsmannen, Kronofogden och Sveriges Kommuner och Landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA