Annons:
Spårtrafiken
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Strejkstopp i kollektivtrafiken

Strejken på bussområdet har brutit ut. 1 400 bussförare inom Kommunal i Stockholm och Umeå har slutat köra. Dessutom har Seko varslat om strejk från i morgon bland lokförare i Stockholmsområdet, Västra Götaland och Skåne.

De två fackförbunden Kommunal och Seko är bland annat oense med arbetsgivarna om vad som ska gälla vid verksamhetsövergång till ny huvudman. Också ST med 2 300 medlemmar inom avtalsområdet förhandlar villkoren för verksamhetsövergång med arbetsgivarorganisationen Almega, men förbundet har inte lagt något varsel.

Kommunal kräver att de anställda ska få följa med till den arbetsgivare som vinner upphandlingen av trafiken, utan att behöva söka om sina tjänster. Förbundet vill också att anställda inom trafiken ska få möjlighet att påverka sina scheman och arbetstider.

”Den mänskliga faktorn planeras idag bort i bussföraryrket. Förändring och förbättring är ett måste. Det måste få kosta”, skriver Kommunal avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Också om lönerna är parterna oense.

Kommunal har varslat om utökad strejk den 24 och den 29 juni.

Seko väntar ett bud av medlarna i konflikten idag. Om ingen uppgörelse träffas går 1 500 medlemmar i strejk på torsdagen.

Bli den första att tycka till!