Systemet med etableringslotsar skrotas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-02-20

Arbetsförmedlingen har beslutat att avsluta systemet med etableringslotsar. Myndigheten uppger att den inte längre kan garantera kvaliteten i verksamheten.

I drygt fyra år har Arbetsförmedlingen använt sig av systemet med etableringslotsar. Lotsarna var tänkta att fungera som en länk mellan nyanlända personer och den svenska arbetsmarknaden.

Men som Publikt tidigare har berättat har Arbetsförmedlingen länge haft problem med etableringslotsarna. För ett år sedan inledde myndigheten en översyn av systemet. Bakgrunden var ”­omfattande kvalitetsbrister” och aggressiv marknadsföring från lotsföretag.

Och nu har man alltså beslutat sig för att skrota systemet.

”Riskerna för felaktiga utbetalningar för denna tjänst är mycket stora. Som myndighet har vi ett ansvar att använda våra gemensamma skattemedel på bästa sätt. Därför avslutar vi tjänsten etableringslots”, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppger att man har fått in alltfler klagomål från arbetssökande och indikationer på rent brottslig verksamhet, till exempel bedrägeri, mutor, hot och utpressning.

I dag har drygt 32 000 arbetssökande en etableringslots. Tjänsten omfattar tre timmar per månad och ersätts nu med andra etableringsinsatser. Alla arbetssökande som berörs kommer att kallas till sin lokala arbetsförmedling för att få information.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA