Utredare vill ha snabbare domar

RÄTTSVÄSENDET2017-08-23

En statlig utredning föreslår att domstolsprocessen i brottmål ska snabbas upp. Enligt den särskilde utredaren Stefan Strömbergs förslag ska tiden för att gå från brott till dom kunna halveras.

Utredaren vill att det nya snabbförfarandet ska införas med start i norra storstockholm redan i höst. Stefan Strömberg bedömer att utredningstiderna kan halveras i ett första steg.

De fall som föreslås ingå är dem där polisen har gjort ett ingripande, och alltså har en misstänkt gärningsperson. De åtgärder som nämns för att snabba upp processen i övrigt är ökad samordning mellan myndigheterna, tidiga åtgärder i alla led och utvecklade arbetssätt i den brottsutredande verksamheten.

”Jag välkomnar utredarens förslag om ett försöksprojekt med ett snabbförfarande i brottmål. Det är viktigt att brottslighet möts av en snabb och tydlig reaktion från rättsväsendet”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

De brottstyper som projektet gäller står för ungefär hälften av det totala antalet brott som prövas i domstol, till exempel stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen. I dag tar det i genomsnitt 22 veckor fram till dom för de här brottstyperna. Stefan Strömbergs bedömning är att den tiden ska kunna halveras i ett första steg. I ett senare skede ska ärendena kunna behandlas av tingsrätten inom två till sex veckor från polisens ingripande. Avsikten är bland annat att genom en snabb och effektiv hantering av enklare brott frigöra resurser för allvarligare brottslighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA