Annons:
Kriminalvården
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Utvisningar kostar mångmiljonbelopp

Kriminalvården har sedan januari 2016 chartrat plan för att utvisa 908 personer, redovisar Upsala Nya Tidning. Kostnaden var mer än 45 miljoner kronor, och 124 utvisningar kunde inte verkställas.

Upsala Nya Tidning har tagit fram statistik över hur Kriminalvården lyckats i regeringsuppdraget att ”avsevärt öka” andelen verkställda utvisningsbeslut. Under 2016 utvisade Kriminalvården 3 953 personer från Sverige, vilket var något fler jämfört med året innan, skriver tidningen. Tre av fyra av dem hade fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut från Migrationsverket. De övriga är främst personer som dömts för brott och utvisas till följd av en svensk dom eller en internationell efterlysning, skriver tidningen.

Vid åtta tillfällen har de specialchartrade planen tvingats återvända till Sverige utan att kunna verkställa utvisningarna. Kostnaden för de misslyckade utvisningsförsöken uppgår enligt tidningen till 1 462 100 kronor. Till det kommer kostnader för personal och eventuellt boende och reguljärflyg.

”Kostnadsaspekten är en viktig fråga för oss. En resa som inte blir genomförd medför oftast en merkostnad. När en avbeställning sker så innebär det ofta avbokningskostnader. Om en resa avbryts tillkommer kostnader för personal”, säger ställföreträdande chefen på Kriminalvårdens nationella transportenhet Claes Nöjd till Upsala Nya Tidning.

Bli den första att tycka till!