Vill ha nationell plan mot korruption

KORRUPTION2017-11-03

Regeringen borde snarast ta initiativ till en nationell antikorruptionsplan för att komma till rätta med korruption och oegentligheter i offentlig sektor och mutor inom näringslivet, anser Transparency International.

Under året som gått har flera misstänkta mutskandaler rapporterats i medier, skriver Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Hon nämner Försäkrings­kassan, Migrationsverket, Statens fastighetsverk, Polismyndigheten och Transportstyrelsen som exempel på myndigheter där korruption och oegentligheter avslöjats. Hon pekar också på att kommunala politiker och anställda fattat beslut i ärenden och haft personliga kopplingar till den eller de som beslutet avser.

”Gemensamt för många fall är att de rör gränsytan mellan det offentliga och det privata. Integriteten brister, trots den värdegrund som offentliganställda som hanterar skattebetalarnas medel ska ha. Det finns även otillräcklig kunskap inom myndigheter och kommuner om var riskerna för korruption finns, hur de ser ut och hur de kan hanteras. Detta är allvarligt”, skriver Ulla Andrén.

Hon pekar också på att det är ett delmål i Agenda 2030 att väsentligt minska alla former av korruption och mutor. För att åstadkomma det föreslår Transparency International Sverige tre övergripande åtgärder för att stävja den korruption som förekommer:

  • Regeringen bör ta initiativ till en nationell antikorruptionsplan som analyserar riskerna för korruption och dess konsekvenser i olika samhällssektorer och föreslår åtgärder och mekanismer för uppföljning.
  • Reglerna för hur myndigheter ska hantera antikorruptionsarbetet måste göras så enkla och tydliga som möjligt. Det är rimligt att alla myndigheter identifierar sina specifika risker för korruption och hanterar dessa i sina verksamhetsprocesser och inom ­organisationen.
  • Den nationella anti­korruptionsplanen måste kontinuerligt följas upp och hållas uppdaterad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA