»Under de första två veckorna i juni kommer ungefär 450 regnbågsflaggor att vaja på bussar och i staden«, säger Laila Poulsen, arbetsförmedlare och ordförande för festivalen West Pride i Göteborg.
Bild: Jerker Andersson
»Under de första två veckorna i juni kommer ungefär 450 regnbågsflaggor att vaja på bussar och i staden«, säger Laila Poulsen, arbetsförmedlare och ordförande för festivalen West Pride i Göteborg.

Arbetsförmedlaren som leder Pride i Göteborg

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-05-28

När ST-medlemmen och arbets­förmedlaren Laila Poulsen är ledig kliver hon in i en annan roll. Hon är ord­förande för den stora festivalen West Pride i Göteborg, som genom konst och kultur lyfter fram hbtq-personers situation.

Berätta om ditt engagemang för West Pride!

– Det handlar om livsviktiga frågor. Jag är själv gay och tack vare de som har kämpat före oss får vi som lever här i dag till exempel gifta oss och adoptera barn. Men det finns mer som behöver förändras och tyvärr blir man mörkrädd när man ser hur situationen för homosexuella ser ut i till exempel Ryssland, Grekland och vissa länder i Afrika. Vi håller en festival för att vi kan, och för att vi ska stärka dem som inte kan.

Vad kan en festival göra för skillnad?

– Stor! Det är nionde gången som vi ordnar West Pride. För tio år sedan var Göteborg känt som bögknackarstad. Det var en hård attityd, många hatbrott och till och med mord på homo­sexuella. Men nu har RFSL kommit fram till att Göteborg är landets bästa hbt-kommun! Under de första två veckorna i juni kommer ungefär 450 regnbågsflaggor att vaja på bussar och i staden. Alla påminns, barnen frågar vad det är för flaggor. Det är under­bart att svara att de står för mångfald och för kärlek till alla. Det är en öppen festival, allt är gratis, konstutställningar, konserter och semi­narier. Jag tror att det har en stor betydelse. I år kommer Arbetsförmedlingen för förs­ta gången att vara på plats i vår regnbågs­park, där man bland annat kommer att kunna gå på rekryteringsträffar med arbets­givare.

Hur har ditt eget engagemang börjat?

– Det ena har lett till det andra hela livet. Jag började mitt yrkesliv med att arbeta till sjöss, var mässman och mat­ros. Sedan tog mitt fackliga engagemang över, jag blev ombudsman på Svenska sjöfolksförbundet. Där arbetade jag mycket med sociala frågor, innan jag hoppade på social­högskolan och sedan arbetade 16 år på Göteborgs kyrkliga stadsmission. Nu känns det som cirkeln är sluten, för jag arbetar på Arbetsförmedlingen sjöfart. Mitt yrkes­liv kan se spretigt ut, men grunden är densamma i alltihop: jag vill arbeta med människor. Allting handlar om möten, både på jobbet och i West Pride. Och det är väldigt roligt, att försöka förstå hur varje människa man möter fungerar. Jag vet att världen som vi
lever i alltid kan förbättras och jag tror att vi kan förändra den tillsammans.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA