Bandvagnen är hennes favorit

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-05-06

ST-medlemmen Maarit Magnus­son är specialist på beräkning av sjuk- och aktivitets­ersättning. Men det bästa hon vet är att köra riktigt långa och tunga fordon, som lastbilar och bandvagnar.

Du är aktiv i Bilkåren. Hur kommer det sig?

– När jag var barn såg jag reklam för Bilkåren på mjölkpaketen. Det kändes spännande. Sedan, när jag blev vuxen, insåg jag att om det händer något i Sverige kommer jag som kvinna att hamna inom sjukvården eller barnomsorgen och det skulle bli min död. Jag ville ha ett alternativ. Jag mindes reklamen på mjölkpaketen och när jag såg en annons bestämde jag mig för att engagera mig. Det var 1988. Då var jag 25 år.

På vilket sätt menar du att sjukvården skulle bli din död?

– Haha, jag vet inte hur man beter sig med människor. Jag gillar bilar och flygplan! Nu utbildar jag förare åt total­försvaret, alltså både det civila försvaret och Försvarsmakten. Jag är instruktör och utbildar om olika tunga fordon, last­bilar med och utan släp och bandvagn till exempel. Ju fler hjul desto bättre, tycker jag! Att köra lastbil med släp är väldigt roligt. Då har man 24 meter bakom ryggen och att föra dem bakåt är riktigt spännande.

Vad tycker du är allra roligast?

– Bandvagnen! Det är det bästa fordonet som finns. Den tar sig fram över stock och sten och i nästan vilka backar som helst. Känslan när man sitter där inne är svår att beskriva. Fordonet är från 1984, det skakar ganska mycket. Man kommer till en nedförsbacke och det känns som om den lutar 90 grader och man förstår inte hur det ska gå till, men så vippar man över och märker att man behärskar det! Och bredvid sitter en kollega som också har mungiporna uppe vid öronen. Det är en sådan stark känsla i hela kroppen!

Är det inte konstigt att vara så förberedd på krig när det har varit fred i Sverige i flera hundra år?

– Bilkårister har fått hjälpa till flera gånger de senaste åren. Till exempel vid Salabranden och stormen Gudrun. Jag lär mig också väldigt många saker som är viktiga i det civila samhället. Det handlar inte bara om hur man framför fordon. Jag har fått utbildning i självförsvar, sjukvård och jag har fått gå ledarskapsutbildningar. Eftersom jag har erfarenhet av att vara instruktör har jag också fått förmånen att vara utbildare på jobbet. Människorna i bilkåren är där frivilligt, de är väldigt entusiastiska. Så är det inte alltid på jobbet. Det blir tydligt hur mycket man kan uträtta om alla går in med engagemang och verkligen ger järnet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA