Magnus Blennersjö är assisterande domare i Damallsvenskan på sin fritid. Till vardags jobbar han som arbetsledare på Postnord. ”Jag tycker att man lär sig otroligt mycket om situationsbaserat ledarskap när man dömer fotboll”, säger han.
Bild: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
Magnus Blennersjö är assisterande domare i Damallsvenskan på sin fritid. Till vardags jobbar han som arbetsledare på Postnord. ”Jag tycker att man lär sig otroligt mycket om situationsbaserat ledarskap när man dömer fotboll”, säger han.

Leder på plan

MIN FRITID: FOTBOLLSDOMARE2023-11-14

Som assisterande domare är ST-medlemmen Magnus Blenner­sjö van att fatta snabba beslut. Fritidssysslan har lärt honom mycket om ledarskap.

Av:  Jenny Damberg

”Jag har varit domare sedan 2001, nu är jag inne på min tjugotredje säsong. Sedan några år är jag specialiserad assisterande domare och från 2023 är jag kvalificerad som elitdomare i OBOS Damallsvenskan. Som assisterande domare är huvuduppgiften att bedöma offside. Du har ­ungefär en halv sekund på dig att bedöma spelarens position i förhållande till boll när bollen spelas och att bedöma försvararens position – och det beslutet ska fattas under rörelse. Det gäller att ha både fokus och split vision och att vara väldigt koncentrerad.

Jag spelade fotboll som ung och gick som 15-åring en domarutbildning som arrangerades av min moderklubb Veberöds AIF. Det var roligt och vi var många från byn som gjorde det, och jag fastnade. Jag gick vidare till att bli distriktsdomare och döma matcher i Skåne, och sedan till att döma för Svenska fotbollförbundet med hela landet som arbetsområde. Som assisterande domare i Damallsvenskan får man viss ersättning per match, men det är inget man försörjer sig på. Domarjobbet är en hobbysyssla som tar mycket tid och som är beroende av en stöttande familj och av en arbetsgivare som står bakom en. En säsong består av 26 matcher och de spelas i hela landet.

När vi har match träffas vi en timme och 45 minuter före matchstart på arenan. Vi går igenom tröjfärger, gör en planinspektion av linjer, mål och uppvärmningsytor, får in laguppställningar och går igenom fokuspunkter och speciella förutsättningar kring match och spelare – det kan exempelvis vara en avgörande kvalmatch.

Jag har jobbat som arbetsledare och chef på Postnord sedan 2006, och jag tycker att man lär sig otroligt mycket om situationsbaserat ledarskap när man dömer fotboll. Det uppstår kontroversiella beslut i nästan alla matcher. Det är prestige, ära, hög puls. Som domare är din uppgift att behålla lugnet även när det brinner till i huvudet på en spelare. Genom att vara respektfull och ödmjuk kan du lugna situationen.”

Magnus Blennersjö

Ålder: 39 år.

Bor: I Löddeköpinge.

Arbete: Teamledare för ITP, International Transport Planning, på Postnord.

Gör på fritiden: Är assisterande domare i Damallsvenskan.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA