I brädspelet Bloodbowl kan spelaren välja fantasyvarelser med olika förmågor till sitt lag. ”Mitt lag består av skavens, råttor. De är väldigt snabba men samtidigt sköra”,  berättar Finn Ljungren.
Bild: Per Bengtsson Kling
I brädspelet Bloodbowl kan spelaren välja fantasyvarelser med olika förmågor till sitt lag. ”Mitt lag består av skavens, råttor. De är väldigt snabba men samtidigt sköra”, berättar Finn Ljungren.

Spelar boll med råttor

MIN FRITID: BLOODBOWL2023-10-20

I brädspelet Bloodbowl gör fantasyväsen upp på plan. ST-medlemmen Finn Ljunggren har nyss kommit hem från sitt första VM.

Av:  Jenny Damberg

”VM i Bloodbowl arrangeras varje år, men det här var mitt första. Vi var tio lag med sex spela - re i varje som reste från Sverige till Alicante i Spanien. Totalt deltog över tvåtusen personer. Vårt lag heter Good dice Bad dice. Vi har en logotyp med två tärningar som vi använder på merchandise som väskor, kepsar och linnen. Inför varje match lämnar man en gåva till motståndarna, på samma sätt som lagen byter vimplar vid en fotbollsmatch. Vi gav bort knappar med tryck. Från ett spanskt lag fick vi korv, och från ett franskt lag från Bordeaux en flaska gott vin med deras ansikten på etiketten. Överlag mötte vi jätte - trevliga motståndare, det var väldigt god stämning.

Vårt lag hade egentligen inga ambitioner att vinna, utan det viktiga var det sociala. Men vi får vara nöjda med resultatet. Av nio matcher vann vi fyra, spelade tre oavgjorda och förlorade två.

Bloodbowl kommer från Storbritannien och spelvärlden är hämtad från rollspelsvärlden, medan spelet är amerikansk fotboll. Man ska göra touchdown på motståndarens sida. Jag brukar beskriva det som schack, men där även tärningar av - gör hur det går. I stället för schackpjäser har du figurer som orcher, dvärgar eller andra sagoväsen. Precis som en dam och en bonde har olika egenskaper i schack, har figurerna i Bloodbowl olika förmågor. Man får välja strategi utifrån lagets egenskaper.

Mitt lag består av skavens, råttor. De är väldigt snabba men samtidigt sköra.

Det finns de som spelat Bloodbowl i mer än 30 år, men jag började ganska nyligen. En kompis tipsade om det under coronapandemin, när många av oss jobbade hemma. Först spelade jag i en lokal liga, men snart blev jag varse att det finns ett stort community. Just nu är jag rätt mätt på Bloodbowl. En match tar ungefär två timmar och under VM spelade vi tre matcher om dagen. Det blir hela arbetsdagar som man sitter och rullar tärning och tänker på strategier. Men jag kommer säkerligen att spela vidare.”

Bild: Per Bengtsson Kling

Finn Ljunggren

Ålder: 50 år.

Bor: I Gröndal i Stockholm.

Arbete: Grafiker på Uppsala universitetsbibliotek.

Gör på fritiden: Spelar och tävlar i brädspelet Bloodbowl, håller på med musik och springer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA