Nya arbetssätt ska komma underifrån

FÖRDJUPNING: FORSKNING2011-03-22

De tre exemplen från staten är mycket intressanta, säger leanforskaren Jørgen Winkel. De visar hur lean kan få väldigt olika ansikten beroende på vilken ledarstil som ligger bakom.

Av:  Sofia Brax

Lean är en omfattande effektiviseringsfilosofi med en uppsjö av olika verktyg. När forskningsinstitutet Swerea IVF för några år sedan studerade leanprojekt inom 23 olika organisationer, fann man att det inte var två som gjorde likadant.

Jørgen Winkel är professor i produktionsergonomi vid Göte­borgs universitet, och är sedan en längre tid inriktad på lean.

Genom åren har han sett vissa leanprojekt resultera i katastrof medan andra blivit ganska bra.

– Det som skiljer dem åt är hur man genomför förändringsprocessen. Grundläggande i modern lean är att man inte ska pressa ned nya arbetssätt upp­ifrån. Det lyckas aldrig, de anställda blir inte ägare till resultaten. Det blir de däremot om de får hitta lösningarna själva.

Nyckeln, menar Jørgen Winkel, ligger i ledarstilen, hur chefen balanserar mellan prestationskrav och medarbetarnas behov. Prestationen befrämjas med medel som standardisering och målstyrning. Medarbetarnas behov främjas genom delaktighet och möjlighet till lärande.

– Det är när man får övervikt på prestationssidan som det går snett. Driver man standardi­seringen för långt blir arbetet tråkigt och enahanda. När medarbetarna själva får utveckla förändringsförslag, med hänsyn till både prestation och arbetsmiljö, ser vi flest kreativa idéer.

Jørgen Winkel har dock sett att även medarbetarna kan rationalisera för mycket. Därför jobbar han, i samarbete med Swerea IVF och med finansiering från det partsägda försäkringsbolaget AFA, med att ta fram ett arbetsmiljökomplement till värdeflödesanalysen. Målet är att säkerställa att fysisk ansträngning, arbetsinnehåll och stress håller sig inom rimliga gränser.

– Det finns mycket felaktiga uppfattningar om att lean är ett hot. Det kan vara det, om ledarna använder det felaktigt. Men det kan också vara en möjlighet, om arbetsmiljöaspekten integreras genom att involvera medarbetarna i förändringsprocessen.

ÄMNEN:

Lean production
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA