Vid sidan av sitt arbete på Patent- och registreringsverket är Maj-Lis Engqvist prisbelönt statist, och målet är att utveckla skådespeleriet när hon går i pension.
Bild: Elis Hoffman
Vid sidan av sitt arbete på Patent- och registreringsverket är Maj-Lis Engqvist prisbelönt statist, och målet är att utveckla skådespeleriet när hon går i pension.

Prisad statist vill utveckla sitt skådespeleri

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-01-20

ST-medlemmen Maj-Lis Engqvist jobbar med IT på Patent- och registreringsverket. På fritiden är hon prisbelönt statist och har medverkat i produktioner som »Solsidan«, Ica-reklamen och musikvideon till landsplågan Dansa pausa med Panetoz.

Hur kom det sig att du började som statist?
– Det är en lång historia. Jag har alltid varit aktiv på fritiden. Först hade jag hästar, sedan engagerade jag mig i barnens simning som funktionär. Och när barnen slutade med simning började jag spela amatörteater i Södertälje. På den vägen är det.
Hur blev du statist?
– Dels har jag spelat amatörteater sedan 2009, dels har jag gått en del utbildningar i skådespeleri. Men egentligen är den viktigaste egenskapen för en statist att vara tålmodig, för det kan vara otroligt mycket väntan. Dessutom måste man vara ödmjuk och kunna följa instruktioner. Själva uppdragen söker man på olika sajter, som statist.se. Det är jättehård konkurrens så det gäller att skapa sig ett bra rykte.
Vad har du varit med i?
– Oj, det är mycket. Jag tror att det är över 100 produktioner, allt från reklamfilm, kortfilm, musikvideor och sketcher till tv-serier och biofilmer. De flesta har ju sett »Solsidan« eller klipp därifrån. Där är jag den som sitter i tandläkarstolen när Felix Herngren blir störd av Leif André som kommer in. Jag har också varit förskolepedagog i tv-serien »Pappas pengar« och redaktionsmedlem i tv-serien baserad på Liza Marklunds böcker.
Vad tjänar en statist?
– Det är inte mycket. För en dag brukar vi få 300–400 kronor. I bästa fall, för reklam, kan man få 900 kronor. De flesta jobben är bara en dag.
Du har vunnit ett pris för en statist-insats, berätta!
– Ja, 2012 fick jag Artisternas Riksdags pris för bästa statistroll. Det var för en reklamfilm för Lada Sverige.
Vad är roligast med att vara statist?
– Det är att agera. Jag har haft några mindre roller med repliker och det är så klart jättespännande. Fast bland det roligaste jag har gjort är de musik­videor jag varit med i, som Bärs till alla och Dansa pausa med Panetoz.
Vad ska du göra härnäst?
– Jag kommer att synas i tv-serien »Vårdgården« med Loa Falkman. Jag har också blivit kontrakterad för en film. Jag är ju redan skådespelare i och med att jag spelar amatörteater, men målet är att utveckla mitt skådespeleri när jag går i pension.
Har du någon gång nytta av dina statistkunskaper i jobbet?
– Inte så mycket numera. Men jag kommer från Astra Zeneca och där jobbade jag mycket med utbildning. Då var det bra att kunna improvisera och vara trygg och säker i det man gör.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA