Regeringsförslag dröjer trots krav från EU

FÖRDJUPNING: DEN OTRYGGA ARBETSMARKNADEN2012-05-29

Det förslag om tryggare anställningar som regeringen utlova­de till våren kom aldrig. »Vi fortsätter att bryta mot EU-rätten«, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, som anmält Sverige till EU.

TCOs anmälan gällde en ändring i lagen om anställningsskydd, las, som genomfördes 2007. Då fick arbetsgivarna möjlighet att ha tidsbegränsat anställda i upp till två år utan att behöva ange något skäl. Man får också varva sådana visstidsanställningar med vikariat, vilket innebär att människor kan få en osäker position under lång tid.

EU-kommissionen kom till samma slutsats som TCO och krävde i en formell underrättelse att Sverige ändrar lagen för att uppfylla EUs regler för anställningsskydd.

Förra året kom ett regeringsförslag, men även det fick nedgörande kritik från såväl facken som flera juridiska instanser. Förslaget satte ett tak på två år sammantaget för olika former av tidsbegränsade anställningar, men för att få rätt måste arbetstagaren driva sin sak i domstol.

Ett nytt förslag var aviserat till 20 mars i år. Men det kom inte.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hälsar via sin pressekreterare att hon inte kan säga när propositionen kommer, men att ärendet är »under beredning«.

– Under tiden fortsätter vi att bryta mot EU-rätten, säger Samuel Engblom. Nästa steg för EU är att skicka ett så kallat motiverat yttrande, med hot om att dra Sverige inför EU-domstolen.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA