Spåren av krisen sitter ännu kvar

FÖRDJUPNING: LÄNSTYRELSEN2010-06-29

Tjänstemännen på Gotlands länsstyrelse hamnade i mediernas blickfång för snart ett år sedan. Det började med en konflikt i ett strandskyddsärende och slutade med landshövdingens avgång.

Det vete sjutton om jag skulle göra det igen. Eller… jag skulle göra det, för jag skulle inte ha något annat val.

Urban Westerlind på Länsstyrelsen i Gotlands län tänker tillbaka på 15 juli förra sommaren. Då beslutade länsledningen att ge Max Hansson, ägare till företaget Payex, dispens för ett strandnära bygge. Urban Westerlind hade handlagt ärendet och anmälde avvikande mening.

Frågan blev riksbekant då Sveriges Radio spelade upp en hemlig inspelning från ett möte på länsstyrelsen. Dåvarande landshövding Marianne Samuelsson säger på bandet att Max Hansson är en viktig företagare och att hon inte tror att »länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av stranden«.

Landshövdingen fick avgå

Kritiken mot Marianne Samuelsson blev mycket stark, och förvaltningsminister Mats Odell meddelade 4 augusti att hon måste avgå. Bland personalen på länsstyrelsen gick åsikterna isär om det som hänt, säger handläggaren Anna-Lena Fritz, som också arbetat med strandskyddsfrågor.

– Internt efteråt var det många som ifrågasatte att man kunde spela in i hemlighet. De tyckte att det var verkligt illa gjort. Sådana reaktioner har vi fått från allmänheten också.

Urban Westerlind berättar att han var på semester när bandet spelades upp i radio och journalisterna började ringa.

– Hela semestern försvann. Jag hade inga jobbarkompisar att prata med och visste inte vad mina chefer tyckte.

Glad över ministerns tal om etos

Han har pratat med Marianne Samuelsson efter hennes avgång, och tycker att det kändes bra.

– Vi försökte hålla det på en professionell nivå.

Han säger att han blev oerhört glad när Mats Odell talade om offentligt etos och statstjänstemannens roll.

– Det var bra att det blev en debatt om meddelarfrihet, likhet inför lagen och korruption. Det gick upp för mig vilken viktig ventil meddelarfriheten är. Vi ska i första hand vara lojala mot Sveriges befolkning.

Men i själva ärendet fick Marianne Samuelsson rätt. Natur­vårdsverket överklagade länsstyrelsens dispens för Max Hanssons stugbygge, men Miljö­dom­stolen ansåg att dispensen var grundad. Urban Westerlind säger dock att han står för sin avvikande mening.

Efterdyningarna har varit långa på arbetsplatsen. Enligt en personalenkät som den nya landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård lät göra efter sitt tillträde vid årsskiftet anser nästan hälften av de anställda att länsstyrelsen står inför utmaningen att återskapa förtroendet, internt och externt. I analysen sägs att organisationen »varit med om något som kan liknas vid en traumatisk upplevelse«.

– Länsstyrelsen är en myndighet som har en viss tyngd i samhället, men man har nog känt att det skadades förra sommaren, säger Cecilia Schelin Seidegård. För vissa har det varit svårt att gå på gatorna och känna stolthet för att man jobbar på länsstyrelsen.

Misstänksamheten finns kvar

Det finns också andra problem, enligt enkät­svaren. Många upplever ett avstånd mellan chefer och medarbetare, styrningen uppfattas som oklar och helhetsbilden saknas. Detta håller på att vända, anser landshövdingen. Under våren har man arbetat med frågan om värderingsgrund. Man har också diskuterat en omorganisation för att lösa problemet med stora arbetsgrupper och osynliga chefer.

Men den negativa bilden hos allmänheten kvarstår.

– Absolut, det finns en stor misstänksamhet. Folk säger att jag »måste få ordning på tjänstemännen« och att vi är bromsklossar.

Men länsstyrelsen måste följa lagen, och alla blir inte nöjda, konstaterar Cecilia Schelin Seidegård.

– Jag vet att de som jobbat med strandskyddet har känt sig väldigt utpekade och uthängda. Det har varit mycket kränkande för dem. Och de sköter ju bara sitt uppdrag.

Gotlands Landshöving Cecilia Schelin Seidegård. Foto: Länsstyrelsen Gotland.
Gotlands Landshöving Cecilia Schelin Seidegård. Foto: Länsstyrelsen Gotland.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA