Pärlor från ganska okända författare

KULTUR: BÖCKER 2015-04-14

Alla vill ha överraskningar. Små fina inslagna paket med okänt innehåll. Det gäller även litteratur, eller hur? Man vet precis vad man får när man börjar läsa en roman av Kerstin Ekman eller Klas Östergren. Det välbekanta kan också kännas bra, men här kommer tre ganska okända författare av högsta kvalitet, var så goda! 

Av:  Sanna Töringe
  • Kikarseende av Edith Pearlman är en novellsamling där författaren laborerar med det obekanta, lite skavande. Det blir så perfekt i det mindre novellformatet, man hinner häpna, förtjusas och även bli bekväm med situationen. Som i den mästerliga berättelsen »Flicka i blått med brun kasse«, där mötet mellan en sjutton­årig rysk flicka med brytningfel och tjocka glasögon och en sextiosjuårig herre med mjäll får oanade konsekvenser. (Nej, inget sexuellt, om ni nu trodde det.) (Elisabeth Grate bokförlag, översättning Berit Skogsberg)
  • En plastig trea av tjeckiskan Petra Hu°lová handlar bara om sex. I en prostituerad kvinnas monolog ser vi i klar lysrörsbelysning det fullständigt absurda i att köpa sex. Det var länge sedan jag upplevde språket så tungrullande roligt, förskräckande och nytt, så fasaväckande och underbart. Rasp, krås, budoar, daggfällning, förmatare och själva huvudmataren är olika ord som beskriver mäns och kvinnors könsdelar. Det kunde vara mekaniska delar av en motor i stället. Plastkortet fylls kontinuerligt på och kvinnan belönar sig i eleganta köpcentret. Den cyniska blicken granskar både torskar, grannfruar och de unga flickor som råkar illa ut. Här finns sorgen, och som en räddande riddare rakar kvinnan mataren och sätter upp håret i patetiska råttsvansar för att hindra kunderna från att välja den oskyddade ungflickan framför henne. (Rámus förlag, lysande översättning av Marie Wenger)
  • I drömmarna mellan fälten: snö. av Ilma Rakusa är som en ullig röd pläd att svepa in sig i. I soffhörnet rullar dikter­na på, en efter en. De handlar mycket om saknad, men ger tröst. Bara rader som den här »…med fyrtorn och bukt/med slott och buxbom/veranda och sagor om/rävar med strand och/istrisk sand med far/mor och bränning/med glass och vinden…« När jag får tillgång till sånt här vill jag bara ha mer. (Rámus förlag, översättning Linda Östergaard)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA