27 myndigheter miljöcertifierade

FÖRVALTNING2014-04-16

27 av 190 myndigheter är nu miljöcertifierade, enligt Naturvårdsverkets redovisning till regeringen. Högskolan i Kristianstad och Naturhistoriska riksmuseet har tillkommit under 2013.

Naturvårdsverket rapporterar årligen till regeringen om miljöledningen i de statliga myndigheterna. 27 av de 190 som ska rapportera till Naturvårdsverket är miljöcertifierade och 23 får högsta betyg i Naturvårdsverkets rankning över miljöledningssystem. Miljöledning ska hjälpa myndigheterna att hålla koll på hur verksamheten påverkar miljön positivt och negativt.

Två myndigheter har inte rapporterat om sitt miljöledningsarbete till Naturvårdsverket, tingsrätten i Linköping och Operahögskolan. I redovisningen anger 20 myndigheter att de har miljöutredningar som är äldre än 5 år. Fyra myndigheter uppger att de saknar miljöutredning.

”Statliga myndigheter står för en betydande del av både positiv och negativ miljöpåverkan i Sverige, och utan en god miljöredovisning är det svårt för oss i staten att förbättra vår miljöpåverkan. Känner jag inte till hur min verksamhet påverkar miljön så kan jag heller inte veta vilka förbättringar jag behöver genomföra”, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren i ett pressmeddelande.

Miljöcertifierade myndigheter

Affärsverket svenska kraftnät

Fortifikationsverket

Göteborgs universitet

Högskolan Borås

Högskolan i Gävle

Högskolan Kristianstad

Kemikalieinspektionen

Lantmäteriet

Luftfartsverket

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Mälardalens högskola

Naturhistoriska riksmuseet

Naturvårdsverket

Skogsstyrelsen

Statens energimyndighet

Statens fastighetsverk

Statens geotekniska institut

Statens jordbruksverk

Statens maritima museer

Statens veterinärmedicinska anstalt

Statens väg- och transportforskningsinstitut

Statistiska Centralbyrån

Strålsäkerhetsmyndigheten

Sveriges geologiska undersökning

Sveriges lantbruksuniversitet

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Trafikverket

(Myndigheter med halvfet stil återfinns också på Naturvårdsverkets lista över högst miljörankning)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA