65 000 borde fått fast jobb

ARBETSRÄTT2013-08-16

Minst 65 000 personer i Sverige har varit visstidsanställda i fem år eller längre hos samma arbetsgivare. Det visar att svensk lag strider mot EU-rätten, menar TCO.

TCO har låtit Novus opinion göra en enkät med 1 125 visstidsanställda, som fått svara på frågan hur länge det varit anställda hos sin nuvarande arbetsgivare. Fyra av tio har inte varit anställda längre än sex månader. Men var tionde, eller elva procent, säger att de jobbat fem år eller längre. Omräknat till hela arbetsmarknaden motsvarar det minst 65 000 personer, enligt TCO.

”Visstidsanställningar behövs och är ofta en väg in på arbetsmarknaden. Men att 65 000 människor har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare på olika korta anställningar visar att visstidsanställningar missbrukas. Det vill vi förhindra”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Under år 2010 anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen, för att de svenska reglerna om visstidsanställning strider mot EUs direktiv. Kommissionen har krävt att Sverige ändrar sina regler, men hittills har regeringen hävdat att reglerna inte behöver ändras, eftersom de inte missbrukas.

”Undersökningens resultat är ett konkret bevis för att den svenska lagstiftningen tillåter missbruk. Vi har skickat den till EU-kommissionen som nu förhoppningsvis anser sig ha tillräckligt på fötterna för att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen”, säger TCOs chefsjurist Samuel Engblom i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA