Anställda frågas ut om sina åsikter

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-04-12

»Tycker du att regelverket kring rehabiliteringskedjan är legitimt?« Frågan ska ställas i en enkät till handläggare på Försäkringskassan. Svaren jämförs sedan med de beslut handläggaren fattar. »Osmakligt«, anser Thomas Åding, ST.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, planerar en omfattande undersökning av hur enskilda handläggare på Försäkringskassan kan påverka sjukfrånvaron. I en enkät får handläggarna bland annat uppge om de tycker att regelverket kring rehabiliteringskedjan är strängt, om det är rättvist och om det är legitimt. En annan fråga är om deras egna värderingar stämmer väl överens med Försäkringskassans, på en skala från ett till sju.

Svaren korskörs med beslut

I slutändan korskörs svaren från varje enskild handläggare med sjukskrivningstiderna i deras ärenden.

Projektledaren Pathric Hägglund säger att syftet med undersökningen är att öka kunskapen om handläggarnas betydelse för sjukfrånvaron, något som man
i dag inte vet mycket om.

– Det är intressant ur ett forskningsperspektiv. Resultaten kan säga något om hela statsförvaltningen, inte bara Försäkringskassan.

Projektet har presenterats för Försäkringskassans ledning, som
i sin tur informerat de fackliga organisationerna. ST-avdelningen reagerar starkt mot granskningen.

– Vi tycker att det låter gans­ka osmakligt, säger Thomas Åding, vice ordförande i ST inom Försäkringskassan.

Många anställda är djupt kritiska till de nya sjukreglerna, framhåller han. Men man följer lagstiftningen.

– Vi har mängder med kontrollstationer, vi ska ha utbildning och metodstöd, vi har specialister som kontrollerar arbetet och experter som vi kan konsultera. Det måste räcka så.

Pekades ut som vänstervridna

Han påminner om när Säpo anklagade personal vid Migrationsverket för att vara vänsteraktivister. Det blir en väldigt otrevlig debatt om man ifrågasätter statsanställdas rätt att ha en politisk åsikt, säger han.

– Och vi frågar oss vad man ska göra med svaren i denna under­sökning.

Pathric Hägglund avfärdar kritiken. De frågor som gäller synen på rehabkedjan är oprob­lematiska, anser han.

Pathric Hägglund säger att det i dag inte går att precisera hur ISF kommer att använda resultaten i sin roll som tillsynsmyndighet över Försäkringskassan, men att de påverkar bedömningen av rättssäkerheten i handläggningen.

Granskningen kan också vara användbar för Försäkringskassan själv, menar han. Exempelvis kan det visa sig att handläggarnas inställning till rehabinsatser kan påverka sjukskrivningarnas längd.

På frågan om Försäkringskassan ska försöka utbilda bort kritiska uppfattningar om
rehabiliterings­kedjan svävar Pathric Hägglund dock på målet.

– En handläggare får naturligtvis ha vilka uppfattningar han eller hon vill privat, men helst ska handläggarens uppfattningar inte påverka besluten.

UNDERSÖKNINGEN

Granskningen görs i tre steg. I det första får hand­läggarna svara på frågor om bland annat ålder, utbildning, uppfattning om rollen som stats­tjänsteman och sin inställning till det nya regel­verket i sjukförsäkringen. Därefter grans­kar ISF hur attityderna påverkar hand­läggarnas insatser och beslut. I en tredje del tittar man på hur långa sjukskrivningarna blir i ärendena som de enskilda handläggarna ansvarar för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA